Hett mästerskap på hög höjd!

För tre år sedan hade den ena delen av Smaka! den fantastiskt trevliga äran att var konferencier på den första utgåvan av SM i utomhusmatlagning, som är en del av Swedish Outdoor Festival. Nu på söndag den 16 september är det dags igen, och likt förra året så är det våran kompis och matkreatören Lisa Lemke som håller i trådarna och snicksnackar med de eldiga kockarna. (Lisa som är ständigt aktuell, till exempel just nu med matlagningsprogrammet ”Timjan, tupp och tårta” som sänds på SVT).  Tävlingen går i korta drag ut på att varje lag har tre timmar på sig att över öppen eld på Muurikka och Triangakök tillaga den godaste trerättersmenyn de kan. För att kunna göra detta får varje lag en råvarukorg med innehåll från våra fantastiska lokala producenter.

De två första åren bjöd på smarrigheter som eldad rödbeta med Wrångebäcksost och rökt gös, honungsglacerad kyckling med trumpetsvamp, ölgravat bisonlår, äppelkola med kalvdans och brynt smör… Bland annat. Allt lagat över öppen eld!

Nytt för i år är att lagen först ska ta sig igenom en deltävling, varav den fjärde och sista går av stapeln uppe på Billingen imorgon lördag den 15 september, för att sedan tävla om titeln ”Svenska Mästare i Utomhusmatlagning” .

2016 års Svenska Mästare blev ”Matdårarna” från Skövde, med kocken Eddy Lundqvist i spetsen och de bjöd på detta:

Förrätt: Eldad bisoninnanlår med inkokta betor, chilimajonäs och friterad gulbeta.

Varmrätt: Bakad lake med morot, palsternacka, potatiskräm smaksatt med ost från Sivans samt stekt spetskål och trattkantareller.

Efterrätt: Äppelkola med kalvdans och brynt spelt med syrlig vispad grädde och inkokta äpplen.

2017 var det också ett lokalt lag som brassade hem mästartiteln, ”Team Family” med bland annat Skövdekocken Karl-Johan Beckman. Deras vinnarmeny finns här.

Min bloggvapendragare tillika en av Skövde skarpast slipade kockar kommer att hänga upp på Billingen och lära dig allt om att laga mat utomhus. Klart att du vill testa på det! All info om när, var och hur hittar du här.

title

Så klä på dig kläder för väder och ta dig upp till Billingen och testa på att laga mat utomhus och heja fram 2018 års ”Svenska Mästare i Utomhusmatlagning”. Dessutom finns det en hel meny av andra roliga aktiviteter och föreläsningar att ta del av under helgen. In och läs hela programmet här, Swedish Outdoor Festival pågår för fullt den 15-16 september.

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!