Engelskt besök!

Härom veckan hade jag förmånen att få träffa James Proctor från Bradt Travel Guides när han var på genomresa för att revidera sin guide över Västsverige. Jag hade kvällen innan tränat på min engelska och blev ganska paff när det visade sig att James pratade flytande svenska, James har nämligen bevakat Skandinavien för BBC’s räkning i 10 års tid och jag har sällan träffat någon som har sån koll på Sverige som han! Och som den världsvane man han är så är det ju inte svårt att bli lite nervös men det blev ett fantastiskt samtal om mat, Sverige, världen och livet i största allmänhet. Jag bjöd på smaker från Skaraborg och det är med stolthet man presenterar vårt fantastiska skafferi!

title

Jag serverade smakerna från Skaraborg i ”Tapasform” vilket jag tycker är ett utmärkt sätt att äta då man kan få prova mycket och många smaker på samma gång. Här ser vi färskost från Skeen med rödbetor från Lugnåsberget samt champinjoner från Franzéns i Tidaholm med min kära vän och kollega Petter Ljungberg’s picklade ramslöksknoppar.

Vi pratade bland annat om REKO-ring som James inte hade hört talas om, detta fantastiska sätt att handla närproducerade varor på och en hel del av lunchens ingredienser kom från just ett sånt inköp.

title
title

Till vänster ser vi Transparante Blanche från Alekärr som jag kokat in i dill och som serverades till rökt sik. Till höger ser vi Lammfärsbollar på färs ifrån Helanders Ekomat som har fått koka klart i en tomatsås med tomater från Lugnåsberget och lök, vitlök och morötter från Karleby Handelsträdgård. Det här kan ha varit James favorit 🙂

title
title
title

Vad är väl en måltid utan ost?! Eller ”En måltid utan ost är som en skönhet med blott ett öga” (Jean Anthelme Brillat-Savarin) Och vilka ostar vi har sen, jag tog med ett axplock vilket innebar Wrångebäck och Anno 1225 från Almnäs samt Edelweiss och Malte från Påverås gårdsmejeri. Sen så stekte jag ett par skivor Filloumi från Stekosterian som serverades med en jordgubbskompott tillspetsad av lite Hot Lemon från Söråsen. Wow säger jag bara, hur gôtt kan det inte bli?! Vive la Skaraborg!!!

title
title

Jaha, vad dricker man till det här då? Förutom att vi har ett fantastiskt Vättervatten som vi kolsyrar lite lätt så tar man väl ändå en bärs i denna ljuva sommarvärme?! Qvänum Mat & Malt som brygger fantastisk öl mitt på Varaslätten erbjuder ett par fantastiska öl med lite svagare alkoholhalt, de har ett gäng med lite mer procent också med det är en annan historia. Men det finns en person på Kålland med ett smaksinne som få som bland annat gör en fantastisk äppelmust, den sitter som en smäck till maten, Tack Jocke på Bramleys!!!

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!