Tralalala Lilla Labäck.

Nu har vi varit bortskämda med sol och värme längre och tidigare än vi hoppats, men det gör inte att vi snabbspolar till högsommar och glömmer våra älskade primörer. Nix pix, vi vill frossa! För ganska precis ett år sedan nämnde vi som hastigast Mia på Lilla Labäck och hennes sparris. Men vi vill veta mer om denna prisbelönta producent cirka 8 km utanför Lidköping som sprider sin kärlek här hemma, men även utanför Skaraborgs gränser. Att trippa runt i Stockholm  där en av oss befinner sig just nu, och se dessa vackert späda sparrisar i grönsaksdiskar och på menyer känns ju så fint i hjärtat. Lika fint som att se den vackert upplagd på en tallrik tillhörande Jonathan Kasche som gått vidare till final i Årets Kock 2018. Att Jonathan likt andra krögare valt att använda krokiga sparrisar som annars sålts som andra hand är ju helt perfekt i ett hållbarhetstänk. Samma sak när det finns nytänkande restauranger som tar hand om alla de gräslöksblommor som klipps ner för att ge löken chans till återväxt och skörd till midsommar. Heja hållbarheten och nytänket!

Foto: Lilla Labäck

 

Även om sparrissäsongen börjar lida mot sitt slut och därmed även Lilla Labäcks gårdsbutik som under säsong är öppen torsdag till lördag, så är grönsakssäsongen såklart inte slut på långa vägar för odlarna. Tvärtom, nu är det high life i landen där strax utanför Lidköping. Glasrabarber, kålrabbi, gräslök, morötter…

Foto: Lilla Labäck

 

Bakom dessa gudomliga grödor finns förutom Moder Jord den minst lika hårt arbetande Mia, hennes man Jan-Åke och ytterligare fyra anställda. Alla sliter så att svetten lackar och gläds över att ha sluppit köldnätter som sabbade sparrisen, men klurar på hur torkan ska tacklas.

Lilla Labäcks största kunder är restauranger runt om i Sverige, och dessa är så pass sugna att det är där den mesta skörden hamnar. Störst kund av alla är restaurang Fäviken Magasinet i Järpen strax utanför Åre. Denna gastronomiska pärla där kombinationen av smak, upplägg och omgivning får oss att vilja gråta en lycklig skvätt. Har du möjlighet och lyxen att få tag på bord så är detta absolut en punkt på din bucket list i sommar. Om du inte har vägarna förbi någon av de restauranger Mia levererar till så kan du just nu hitta hennes sallater och snart också gräslök hos Ica Hjertberg i Lidkköping, och på Lilla Labäcks instagram fullkomligt blomstrar det av inspirerande bilder. Sök rätt och slätt efter Lilla Labäck.

Smaka! säger heja Lilla Labäck och heja Skaraborg, och låter oss inspireras till ett smarrigt recept som kommer på fredag. Tills dess: Eat your greens and stay happy!

Tyckte du om detta? Dela gärna!