SMAKA! möter Josef Assio

SMAKA! lämnar över pennan till Josef Assio som är känd som årets dessertmästare 2018 och nu aktuell med den nyöppnade restaruangen Compagniet i Skövde.

Bild från Dessertmästarna

Jag har haft ett matlagningsintresse sedan barnsben, allt började i mammas kök som liten där jag
fick vara med efter skolan, hemma var det mest smaker från mellanöstern och det har jag haft nytta
av i min karriär.

Min matlagningskarriär sträcker sig 24 år bakåt i tiden och jag älskar det jag gör, att få inspirera
människor till god mat och sund inställning till matlagning är viktigt tycker jag, maten är
livsnödvändig. Bra råvaror och mycket kärlek är de två viktigaste ingidienserna man har i en lyckad middag.

Jag har alltid inspirerats av kockar som vågar gå en egen väg, utforska, testa och som inte verkar
vara rädda för något, för om man aldrig testar så vet man aldrig, jag själv har hunnit testa på mycket
under åren, man brukar säga att man aldrig blir fullärd inom yrket men jag har i vilket fall inte
slösat någon tid, utan testat på allt jag velat testa inom matlagning hitills.

Jag ser på yrket som en konst där man som kock är en konstnär som har en vit duk (tallrik) där man
ska presentera det bästa man kan vid tillfället och sedan alltid vilja skapa den nya fina tavlan varje
gång, därför tröttnar jag aldrig på yrket, utan utveckling hade det inte varit samma sak.
Då mitt intresse idag är så brett inom matlagning så hittade jag intresset för dessert och tycker
verkligen om att skapa nya smakkombinationer och upplägg som skapar en upplevelse för gästen.
Jag står ofta i mitt provkök och testar nya desserter som jag ibland delar på sociala medier och där
hittade tv programmet dessertmästarna mig och ville ha med mig i tävlingen,
det kom som en överaskning, men jag tackade självklart ja!
Att sedan få vinna programmet var verkligen roligt och en bekräftelse för att mina smaklökar inte
lurar mig.

Efter dessertmästarna så öppnade vi restaurang i skövde vid namn Compagniet, där jag fick rollen
som menyskapare och skulle se till att hitta det rätta koceptet för restaurangen.
Jag gjorde som jag alltid gör, skapade en meny som jag tycker ligger rätt i tiden och som jag själv
skulle vilja bli serverad, min inspiration kommer från asien, sydamerica, och självklart våra trakter
som bjuder på mycket gott, kombination av de olika världsdelarna skapar en mycket intressant och
smakrik meny.
Restaurangen har nu varit igång ett litet tag och vi har fått otroligt fin respons på maten så jag är
väldigt glad över det och kommer att fortsätta utveckla konceptet med nya rätter och kombinationer
som jag hoppas att våra gäster kommer att tycka om.

Den finaste belöning som en kock kan få är nöjda & mätta gäster!

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!