Låt oss fresto med pesto

I förra inlägget lovades det glatt att det idag skulle komma ramslöksrecept, och det gör det! Mat och dryck i kombination är den bästa sortens kombination, och den lyckliga känsla som uppstår när man hittar den där precis perfekta kombon. (Men lika spännande att testa en kombo som överhuvudtaget inte funkar, och försöka komma på varför)  härVi gillar att samla på tips från andra minst lika matglada personer och kollade därför med Kenneth Johnssson på Lidköpingsbaserada vinimportören Triplus vin, vad han helst gör med sin ramslök och vad han då dricker för mumsiga droppar till. Vill du förresten veta mer om Triplus Vin, vilka drycker de har och hur du kan få ta del av dem, kolla här. Men tillbaka till Kenneths tips, såhär säger han:

”Förra helgen plockade jag de finaste späda bladen och gjorde bland annat ramslökspesto. Gjorde den efter Stefans bok om Forshem ( den jättetrevliga boken om Forshems Gästgiveri skriven av gästgivaren Stefan Johansson tillsammans med Stefan Jarl. (Boken finns att beställa här reds. anm.) Peston äter jag till torsk och pasta eller till den hemlagade pizzan. Till fisken eller pastan dricker jag en fet floral albariño från Galicien, och till pizzan en toskansk Sangiovese.” 

Men kurr i magen vad gott säger Smaka! Och angående vinerna så är både Albariño och Sangiovese druvor, den förstnämnda är en vit raring ofta från Spanien eller Portugal. Sangiovese är en röd darling som vi främst hittar i Italien. Bland annat i ljuvliga Chiantiviner. Så, in på ditt närmsta Systembolag och botanisera bland hyllorna och snick snacka med den trevliga personalen.

Vi gör som Kenneth säger, och svänger rätt och slätt ihop en ramslökspesto. Smaka! sätter sin prägel på peston och väljer ljuvliga Maraconamandlar istället för pinjenötter, blandar i Sivans långlagrade Herrgårdsost och rapsolja från Skeby. Mums.

Foto: Camilla Åhlin

Ramslökspesto enligt Smaka!

Ingredienser

  • 30 g Maraconamandlar
  • 100 gram ramslök
  • 1 dl kallpressad rapsolja, från Skeby t. ex
  • 50 gram riven smakrik ost, Sivans Herrgård t. ex
  • rivet skal från en ekologisk citron

Instruktioner

  1. Skär ramslöken grovt, riv osten och citronskalet (bara det gula) och lägg alla ingredienser i en mixer. Mixa lagom slätt, och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Tycker du att det blir för tjockt kan du tillsätta en skvätt hett vatten tills du får den konsistens du gillar bäst.

  2. Klart! Peston håller ungefär en vecka i kylskåp.

Tyckte du om detta? Dela gärna!