Inget trams med ramslök

Med sina vackert gröna blad och en doft som gör att det kurrar imagen, sprider sig nu äntligen primörernas primör- ramslöken över Kinnekulle. Det är omöjligt att inte skriva ett inlägg om den såhär års, så bortse från viss repris och njut dubbelt upp om det är så att du läst förra årets inlägg! Denna delikatess är ju så pass generös att den växer vilt i Skaraborg, men det betyder inte att det är fritt fram att ta korgen under armen och glatt fylla den. Nej, det finns ordning och reda kring hur och var den får plockas. Befinner du dig i ett naturreservat är det nix pix på att plocka ramslök, såväl som andra saker som kanske lockar. Utanför reservaten är det däremot fritt fram. Så speja på när du befinner dig i skuggiga, blöta lövskogar. Spana efter långa platta och lite spetsiga blad som påminner om liljekonvaljblad men som när du doftar på dem ska ha en tveklöst aptitlig lökdoft. Är det istället liljekonvalj blad du hittat så låt de snällt stå kvar, de är giftiga och säkert inte alls goda.

title

Har du så lyckan att hitta ett litet ramslöksparadis, så låt inte glädjen stiga dig helt åt huvudet sådär som den kan göra när man hittar trattkantareller du vet? Ramslöken gör sig allra bäst färsk och tappar annars lite av sin smak. Så låt de färska bladen stå i kallt vatten kallt så håller de sig pigga  i nästan en vecka. Ramslöken är smarrigast nu och fram till juni innan den börjar blomma, efter blomning kan du dock bunkra upp med frökapslar och lägga in till kapris som ju är dröm till både grillad fisk och pizza.

Men om det nu är så att du bara inte kunde hålla dig ifrån att plocka på dig mer än du rimligen kommer att kunna äta på en vecka, även om du äter ramslök till äggröran på morgonen, som soppa till lunch och i peston till middagspastan så finns det trix för att spara den på bästa mest smakrika sätt:

  • Frys in den, väl inpackad så att den inte tar över hela frysen, det är oklart hur väl ramslök passar med jordgubbsglass.
  • Torka bladen och blanda med salt för ditt eget örtsalt, eller som smaksättare i grytor och pastasåser
  • Vill använda ramslöken i varma rätter, till exempel i en sådär precis perfekt ramslökssoppa (som på Forshems Gästgivaregård) så tar du rätt och slätt i ramslöken sist.
  • Gör som oss på Smaka! och sväng ihop en ramslöksgremolata. Här finns recept.
title

Detta var lite tips och trix kring våran gröna lilla älskling, på fredag blir det nya recept och denna gång kanske även med dryckestips. Hurra vad kul! Ut och leta nu.

Tyckte du om detta? Dela gärna!