Bland körbärsblom och påtår.

Nu vågar vi väl ändå påstå att våren är här utan att vi jinxar? Med våren i Skaraborg kommer tranor, ramslök och bländande vackra körsbärsblom som i sin tur tveklöst väcker utflyktslustan även hos den tröttaste vinterdvalare. Vilken lyx då att det finns ungefär hur många vackra platser som helst att besöka i vår bygd. Självklart gillar vi på Smaka! att svänga ihop en mumsig picknick och ge oss ut i naturen men vi gillar ju precis lika mycket när någon annan svängt ihop saker att äta till oss… Så när kombon en av världens vackraste vägar och säsongsöppna cafeér blir sann, då tankar vi bilen och ger oss ut. Vart? Längs Vallevägen såklart! Vallevägen som sträcker sig från Böja till Varnhem är banne mig en av de tjusigaste platser såhär på våren, och det är ett ganska litet område men med så pass imponerande entreprenörsanda. Här kan vi hälsa på hos konstnärer, sova gott på Bed & Breakfast, shoppa loss, hälsa på våra ulliga kompisar på Lycke Lamm eller varför inte gå några hål på Billingens Golfklubb? När du gjort alla de härliga sakerna så misstänker vi att hela dina kropp ropar på fika. Perfekt. Från nu och sen alla röda dagar fram till den 17 juni kan du sippa på en kopp java med hembakat dopp hos Kafé Körsbäret på Bergs Bygdegård .

 Bild lånad av Bergs Bygdegård

När kakorna från körsbäret lagt sig så kvistar du vidare en kort  sväng för påtår hos Cecilia på hennes trädgårdscafé vid Bergs Kyrka. Här serveras smörgåsar på hembakat bröd, småkakor, blåbärspaj, morotskaka, mazarinkaka och chokladkaka. Inte alla sorter på en gång, men alltid flera att välja mellan, eller varför välja – ta en av varje. Cecilia har öppet från den  5 maj 11-17, för exakta öppettider gluttar du här.

Foto: Cecilias Trädgårdscafé

Dessa fina platser vi har förmånen att kunna besöka gör oss nyfikna på människorna bakom, de som ser till att kaffet är varmt, sängarna bäddade och hyllorna välfyllda med kvalité. Därför passade jag på att ställa några korta frågor till just Cecilia om bland annat hennes favoritfika:

 

Hur började cafélivet för dig?
Det började i Skåne när jag renoverade en gammal gård. Folk blev nyfikna och stannade och jag bjöd på fika… När jag insåg att jag drev ett ”gratisfik” öppnade jag gårdscafé på riktigt.
Hur ser en perfekt fika ut?
Gott hembakat och ekologiskt, gärna något med choklad i. Och så en stor kopp örtte till det.
Vad är den godaste kombon?
Choklad- och apelsinmoussetårta med varm choklad!
Vad är vackrast med Vallevägen?
Allt så här års, men såklart körsbärsblommen.
Vad gör er företagare kring Vallebygden så starka?
Vår förening Vallevägen – världens vackraste väg som vi startade i november 2009. Ett fantastiskt entrepenörsnätverk!
Mums och tack för kaffet säger Smaka! och planerar för nästa tur längs vägen med stort V.
P.s Vill du veta mer om vad som händer när kring Vallebygden så hittar du all info här.

 

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!