Lååångt kvar till Jul!

Långfredag och långt kvar till jul men det är lite juliga vibbar i luften en helg som denna med mycket ägghalvor, sill och köttbullar och lägg där till snön och kylan, så jag tänkte bjussa på ett enkelt recept som går snabbt att koka ihop när helgens rester är slut eller när man helt enkelt ledsnat på påskmaten. En ”kvarngrynsotto” där tillvägagångssättet påminner om en risotto fast den här går lite fortare att göra då grynen suger åt sig vätska lite snabbare än ris. Ekologiska Kvarngryn är en blandning av ekologiskt odlad havre, vete och råg från Västgötaslätten. Jag kokar grynen i äppelmust från Bramleys och smaksätter med Resvilles citron- & fläderblomsvinäger samt Almnäs 1 liter. Serveras med champinjoner från Tidaholm och vitkål från Källby.

title
title
title

 

Kvarngrynsotto

Ingredienser

 • 1 st gul lök
 • 100 g svamp
 • 3 msk olja
 • 3 dl kvarngryn frebaco kvarn
 • 3 dl äppelmust
 • 1 dl svamp eller grönsaksbuljong
 • 2 tsk vinäger
 • 2 dl riven ost
 • salt och peppar

Instruktioner

 1. Hacka löken och dela svampen i bitar, fräs i olja tills de mjuknar lite.

  Häll över grynen och tillsätt 2 dl äppelmust, låt koka in och späd med resten av musten och buljongen efterhand. Det tar ungefär 12-14 minuter.

  När vätskan absorberats så tillsätter du osten och smakar av med salt, peppar och lite vinäger.

  Jag serverar lite stekta vitkålsblad som jag förvällt i lite saltat vatten. Lite tunnt hyvlade rotfrukter typ polkabeta, gulbeta och lila morot som fått ligga i iskallt vatten en stund är trevligt att garnera med.

 

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!