Det viner varma vindar från Nordpolen

Alltså vi har ju så mycket att vara malliga över i Skaraborg, förutom alla passionerade producenter så har vi alla små pärlor till restauranger och caféer. Flera av dem nämns dessutom i White Guide, som gör att ännu fler utanför Skaraborgs gränser får nys om dem. En av dessa diamanter är Conditori Nordpolen i Vara, ett minst sagt anrikt hjärterum som blev utsedda till ”Årets Café” på just White Guides cafégala i Stockholm 2016. Kom igen, det är klart vi blir nyfikna på ett konditori i Vara som hållit öppet nästan varje dag sen 1903 då det öppnades av systrarna Alma och Alvida Jansson.

Jag pratade lite med Per Larsson, som tillsammans med sina två systrar Elin och Tina driver Nordpolen. De har i sin tur tagit över av sina föräldrar som köpte konditoriet 1979. Traditioner är till för att hållas! Det är just det att förvalta ett konditori som har så mycket spännande historia i sig som varit drivkraften för syskontrion, och styrkan ligger i att de håller de klassiska bakverken vid liv samtidigt som de skapar nya recept och dekorationer. Perfekt kombo.

Foto: Tove Ekblad

På frågan vad som är fördelen med att hålla till på en liten ort svarar Per:

”Vi har förr tyckt att det ofta kan vara en stor nackdel att ligga på en liten ort som Vara med ca 4000 invånare i centralorten. Men tack vare Instagram och Facebook så har vi fått ett fantastiskt bra skyltfönster utanför våran kommun. 2017 hade vi 200 000 besökare. Det tror jag aldrig hade gått utan sociala medier. Så idag ser vi ingen nackdel med att ha konditoriet på en liten ort. Kanske en fördel. Varaborna har en stolthet över vårat konditori som jag tror inte hade blivit samma sak i en stor ort. Därför är Varaborna viktiga ambassadörer för oss”

Foto: Tove Ekblad

Det går precis i linje med  hur Smaka! ser på saken. Att vara stolt och värna om ursprunget och allt som vi har runt knuten, samtidigt som vi blickar över nejderna för inspiration. Heja Conditori Nordpolen och som vi är sugna på att kvista dit senare i år, en tidig morgon och köpa med oss bröd från stenugnsbageriet de öppnar till hösten. Håll utkik efter conditorinordpolen (i ett ord) på Instagram, sök på Facebook eller spana in hemsidan 

På fredag bjussar Per och hans systrar på ett recept ur boken ”En kopp kaffe på Nordpolen” som gavs ut 2015. Mer om den då, men framförallt –  förbered dig på fredagsgodis. Vi säger mums och tack så länge!

Tyckte du om detta? Dela gärna!