Vänerns Guld

I vårt underbara lilla land mellan Vänern och Vättern så finns det ju så mycket godsaker och vissa skimrar ju lite extra. Vänerlöjrom är en ekonomisk förening med fiskare som gått ihop för att leverera en förstklassig produkt med full spårbarhet. De har gemensamma kriterier för framställningen som garanterar en jämn och hög kavlitet. En del kanske tycker att löjrommen är lite dyr men när man sett och förstår hur framställningen går till så hajar man att de små kornen är värda sin vikt i guld. Det är 100 % handarbete som gäller.

title
title

Själva processen går till så att man för hand knäpper ur löjrommen ur fisken. I ett stort kärl ska den sen vispas försiktigt, detta för att skilja bort blod och hinnor. Direkt sen så sköljer man i dricksvatten 3-5 ggr för att sedan hälla rommen genom en finmaskigt sil så att bara rommen kan passera. Eventuellt skräp som t ex fjäll blir då kvar i silen. Sen så hänger den och torkar i kylrum i två dygn innan det är dags för saltning, salthalten ligger på 4 %. Men innan den paketeras och fryses in så luftar man den för att få bort eventuella gaser som kan ge en oönskad smak. Recepttips kommer i nästa inlägg. Håll utkik!

title
title
title
Tyckte du om detta? Dela gärna!