MADE IN SKÖVDE

Det är ju tapastider på bloggen den här veckan, eller rättare sagt så är det tapastider 24/7 för min del. Inspirerad av besöket i Madrid så har jag faktiskt gjort tapas på längden och tvären de här dagarna. Igår var jag nere på Elmia och hjälpte MADE IN SKÖVDE med att servera lunch till de medverkande företagens kunder som besökte mässmontern och gissa vad som serverades? Tapas såklart, producerade på skaraborgska råvaror och precis som de tillverkande företagens samlingsnamn lyder så var de ju såklart MADE IN SKÖVDE! Käckt va?! Vi har ju inte bara råvaror i världsklass vi har ju också fantastiska tillverkningsföretag som verkar både nationellt och internationellt, vi får inte glömma bort att vi är ganska bra här i mellan Vänern och Vättern, klapp på allas våra axlar! Men om vi slutar försöka bli bättre så slutar vi vara bra så att ständigt jobba med utveckling och innovation är gôrviktigt. Det som serverades var en go blandning av smak från både skog och sjö och med inslag från alla väderstreck i Skaraborg. Vänerlöjrom med syrad grädde och lök, Svarvad rödbeta och morot med picklade senapsfrön, Svampcheesecake, Rökt fläskfilé med syrade rotfrukter och Wrångebäckscrème samt Isterbandspread.

title

Rökt fläskfilé från Grevbäck prästgård med syrade rotfrukter och en ostcrème på Wrångebäck från Almnäs.

title
title
title

Vänerlöjrom med syrad grädde, Svarvade rotfrukter med picklade senapsfrön, Isterbandspead (innerfilén på isterbandet som mixas upp med färskost, ta bara bort skinnet på korven och mixa slätt med valfri mängd färskost. Hur gott som helst, använd inte för mycket ost bara. Ju mindre desto godare om NI frågar mig. Både Claessons Chark i Falköping och Eriksons i Nossebro har fina isterband.

title

 

Svampcheesecake med svamp plockad nånstans runt omkring Skövde Golfklubb. Nedan följer ett recept på denna skapelse.

Svampcheesecake

Ingredienser

 • 1.75 dl mjölk
 • 350 g färskost
 • 2.5 st gelatinblad
 • 0.5 dl creme fraiche
 • 250 g blandad svamp
 • 6 st vitlöksklyftor
 • 0.5 dl olja
 • 8 st kavringskivor
 • 100 g smör
 • salt och nymald svartpeppar

Instruktioner

 1. Dela svampen och blanda med olja, rosta svampen med vitlöken i 200 grader varm ugn tills den nästan har torkat.

  Blötlägg gelatinbladen. Värm mjölken och smält ner gelatinbladen. Blanda ner färskost och cremefraiche. Mixa med svampen och vitlöken så att det nästan blir slätt. Smaka av med salt och peppar.

  Mixa kavringen till fina smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut blandningen i en form och fördela ut ostsmeten över. Ställ kallt för att stelna, minst fyra timmar.

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!