Skaraborgstapas!

I mitt yrke som matlagare tycker jag det är viktigt med omvärldsbevakning, och med det menar jag att det gäller att hålla koll på trender och att vara nyfiken på nya kulturer. Jag hade förmånen att få spendera helgen i Madrid och fick då chansen att studera den spanska tapaskulturen lite närmare. Många olika smårätter som alla kan vara med och dela på om man är ett sällskap eller perfekt att avnjuta ett par stycken om man äter själv och vill sitta och filosofera en stund! Jag verkligen älskar detta sätt att äta, det är ju också ett smidigt sätt att ordna en måltid för flera på, låt alla ta med sig en, två eller fler tapas och kör knytis. Tapas kan vara allt från en skiva bröd med en god olja att doppa i till en finessfylld minihamburgare, huvudsaken är att det är ”munsbitar” och ju fler desto godare. Här i vårt lilla land mellan Vänern och Vättern finns det så mycket passande råvaror till just tapas och inspirerad av helgens besök så kommer här ett par tips på lokala delikatesser.

title

Spanskt finsvin i all ära men inget går upp emot en riktig Tibrogris, här i form av varmrökt fläsksida med örter. Prova gärna lite nya charkuterier, det kan bli dubbelt så gott om man skippar sina invanda favoriter. Det lite mörkare köttet är kallrökt älg. Lilla Spännefalla är det som tillhandahåller dessa godsaker.

title
title

 

En lagrad ost med en god marmelad eller chutney är ju busenkelt och rövargott, här en gammal präst från Falköping med Söråsens marmelad på grön tomat. På fredag kommer lite fler tips!

Tyckte du om detta? Dela gärna!