Ballt café på Balthazar

Sebastian - Balthazar
Sebastian - Balthazar
Sebastian - Balthazar

Nere vid Volvos gjuteri i gamla fabrikslokaler ligger sedan 16 år tillbaka Balthazar. Det är ett vetenskapscenter som ska väcka intresset för vetenskap hos både små och stora. Det har under sommar och höst skett stora förändringar då Balthazar nästan fördubblat sin yta och numera även bor på plan 2 i fastigheten. I och med ombyggnaden så har man även passat på att skapa ett vetenskapscafé. Då undrar ni alla vad det är för något, och det ska jag berätta för er nu. All verksamhet på Balthazar måste ha nån form av vetenskaplig grund att vila på annars platsar det inte i den miljön och där har ju den stora utmaningen legat fram till dess att jag som konceptutvecklare insåg att allt som sker i ett kök är vetenskap, det vill säga bakning eller molekylär bakning som varit väldigt poppis på gourmetrestauranger. Det som gör Balthazars nya café vetenskapligt är kretsloppet som det även heter. Kretsloppet på Balthazar består av en stadsodling, en kompost och ett café som tar tillvara på allt som odlas, på detta viset skapas ett kretslopp. Man tar från jorden och ger tillbaka i form av kompost. Det som är det fina med detta är att man odlar bara det man tror sig behöva och på det viset kan man ju kalla sig närproducerande och klimatsmart. I cafét kommer det finnas ett utbud som styrs av säsongens bästa råvaror och vad som finns att tillgå just för stunden. Man kommer som gäst aldrig hitta det största utbudet, däremot kan man förvänta sig att allt är bakat/tillagat i egen regi med tanke på klimat och människa. För det är just det extremt stora och breda utbudet som oftast finns som gör att vi konsumenter borde haja till och fråga oss hur kan det finnas ett så här stort utbud varje dag? Om jag själv får välja så vill jag gärna att det som erbjuds är lagat med omsorg, med en tanke på klimat och människa och självklart med kärlek! Mindre utbud men schysstare grejer!

På fredag kan du läsa om hur man bäst tar tillvara på rivet äpple som blir till äppelmust och som sen blir till ett gott bröd.

Tyckte du om detta? Dela gärna!