Det börjar verka bira banne mig!

Smaka! tycker som bekant att lokalt är alldlels förträffligt fenomenalt, och vi gillar bira. Så när vi får nys om att det finns några trevliga killar som bryggt (och forfarande brygger) öl i köket sedan 2013 nu börjat pola med Kinnekulle Bryggeri och därmed kan bygga i större skala, då är det klart att vi vill veta mer. Allt faktiskt. Så jag bad Richard Norelius och Johan Fogelberg, som är de b-vitaminstärkta hjärnorna bakom Skövde Ölverk, berätta vad som pågår. (Förutom Richard och Johan så finns det ett troget gäng som hjälper till att dricka upp, så att de får plats att brygga mer, nog så viktigt poängterar Richard) 

Ungefär såhär ligger det till: Då 2013 när det börjades brygga där hemma i köken, då handlade det mest om öl som de tyckte fattades i det sortiment som finns att tillgå i den butik där vi kan köpa öl. Det testades och exprimenterades mellan sorter, lästes på, learning by doing, så att säga. För det krävs att du hajar vad du håller på med för att få vatten, malt och humle att bli till guld. Renlighet, planering före och efter, tid och tålamod är a och o inom bryggning och också det som gör att många tröttnar tror Richard. ”Bra musik i högtalarna, något gött att käka på under tiden och berätta dåliga historier för varandra.” Det är receptet som gjort att Skövde Ölverk som där och då i ett kök någonstans i Skövde drömde om att brygga i större skala, nu börjar hänga med Kinnekulle Bryggeri. 

batches

Det är flera nyfikna intressenter som velat starta ett  samarbete med Skövde Ölverk för att få igång ett bryggeri, men det har runnit ut i sanden när den faktiska insikten om att det krävs både ett schysst kapital plus en rackarns massa regler att sätta sig in i kommit ikapp. Så när Kinnekulle Bryggeri, som de varit och gästbryggt hos, fick tankarna på en nystart så fick Richard och Johan frågan om de ville hänga på. Klart att de ville det! Dels för att Kinnekulle Bryggeri har funnits sedan 2002 och därmed har en väl inarbetad verksamhet och kunskap, och dels för att de delar samma passion och tankar kring bryggning. Kinnekulle Bryggeri har just flyttat in i nya större lokaler, så nu väntar ombygnation och praktisa detaljer innan det kan börja mältas, jäsas och tappas flaskor.

Kinnekulle

Först och främst kommer Skövde Ölverk agera under Kinnekulles flagg och vara med och få igång produktionen igen, men förhoppningen är att i framtiden kunna sticka emellan med några av sina egna öl och få ut dessa lokalt. Mer än så vill de inte berätta nu då projektet fortfarande är i sin lilla linda, utan vi får nyfiket hålla alla ögon och strupar öppna. En öl som vi kanske kan vänta oss komma i Kinnekulleförpackning är Richards Scotch Ale som han gjorde till förra julen, den föll kinnekullebryggarna på läppen.

På frågan vad de ser som hurra och nja med att brygga i stor eller liten skala, så blir det korta svaret att man inte måste välja. Båda har sina fördelar, och med hemmabryggning är det lättare att experimentera loss. Det är inte så farligt om det blir en lite väl spännande bira när det är i liten skala, och blir det en prima bira så är det lätt att räkna om receptet för större skala. Skövde Ölverk brygger de flesta typer av öl, men deras hjärtan klappar lite hårdare för belgisk stil. Där kan du ta ut svängarna lite mer.

Så, nu håller vi tummarna hårt och ögonen öppna, och väntar på att få skåla!

loggan
 
Tyckte du om detta? Dela gärna!