Rent mjöl i påsen

I tisdags bakade vi glatt kanelbullar på dinkelmjöl från Wässtgötarna, gott och bra för både magen och humöret. Men vilka är de där Wästgötarna egentligen? Jo, det är en hejig ekonmisk förening med totalt åtta medlemmar som förädlar ekologiska spanmålsprodukter, och deras mjölnarhjärtan slår hårt för historiksa sädeslag som till exempel Spelt och Naket korn. Den sistnämnda raringen var en av de mest odlade grödorna på medeltiden, men har inte odlats i Sverige på alldeles för lång tid. Fram till ganska nyss, nu går det festa loss på en sallad med naket korn som grund, eller i stället för ris till din fantastiksa curry. Testa!

Dessa historiska sädesslag är bra på så många sätt, de är både naturligt mer tåliga mot växtsjukdomar och de har fler näringsvärden än de moderna.

title

Wästgötarna har fyra kvarnar, är du nyfiken på att besöka en så rekommenderas Levene Kvarn, Den är är basen för våra flesta produkter, och där tillverkas siktat och fullkornsmjöl av spelt, lantvete och råg bland annat. En tisdagsförmiddag är allra lämpligast för ett härligt litet studiebesök.

Wästgötarnas gårdar, som alla är KRAäV-märkta, ligger utspridda i norra delen av Västergötland, här hittar du precis var. Förutom att odla historiska sädesslag så sysslar de också med odling av lin, raps och baljväxter.

Smaka! gillar ju producenter som värnar om ursprung och råvara, men som samtidigt tänker nytt. En sån produkt är helt klart Wästgötarnas vegofärs som tävlade i ”Matverk” 2016 och blev tilldelade Mathias Dahlgrens utmärkelse ”Rätt i tiden” för wegofärsen. Nu hajar vi att bak och matlagningssuget sätter in, vilken tur då att det är lätt som en plätt att hitta produkterna. Du kan antingen beställa din bagarbox här: eller studsa in  en butik som till exempel Ica Kvantum om du bor i Skövde. Resten av butikerna hittar du här:  Så bunkra upp och sätt igång!

title

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!