Halloumi på skaraborgska

I förra inlägget fick vi upp ögonen för Filloumi, alltså Halloumi på skaraborgska.  Och visst vore det härligt att själv kunna svänga ihop en ost när Stekosterian och dess burgare är på tok för långt bort? Håll till godo vänner, Filip bjussar på sitt bästa recept. Det viktigaste att tänka på innan du sätter igång är att ha tid eller i alla fall planera en smula. Ett spontant Filloumikalas är inte att rekomendera, cirka nio timmar vill osten ha på sig. Och den vill gärna vila över natten

Såhär säger Filip:

”Man behöver först och främst gå in i leken med ett bra tålamod, första gången jag gjorde halloumi hemma påbörjade jag naturligtvis detta på kvällen. Det resulterade i att jag var färdig tidig morgon med tanke på att det tog nio timmar. Men när man hittat sitt tålamod är det bara att bege sig till en närliggande, förslagsvis ekologisk, mjölkgård  som kan sälja lite opastöriserad mjölk. (Esbjörnstorps Gårdsmjölk eller Sörgårdsmjölk tycker SMAKA!) Lämpligtvis 10 liter. Det ska senare ge ett ostutbyte på drygt ett kilo ost!”

Filloumi

Portioner 1 kg ost

Ingredienser

 • Opastöriserad ekologisk mjölk
 • Ekologisk filmjölk
 • Löpe, alt. vegetabiliskt ystenzym

Instruktioner

 1. Börja med att temperera mjölken på spisen. Vid 25 grader, tillsätt filmjölk notera vad klockan är, ta 2% av den totala mängd mjölk du ystar på.

   Fortsätt värm mjölken till 33-34 grader, låt stå tills det gått 30 min från det att du tillsatte filen.

 2. Tillsätt 1% löpe. Rör om kraftigt 20 sek, stanna mjölken. Låt stå (koagulera) i 30 min. 

 3. Nu har mjölken stelnat. Skär upp den stelnade mjölken med en kniv till kuber (1,5x1,5cm) 

 4. Värm mjölkkuberna till 40 grader (under en tidsperiod av 30 min) vid omrörning. Nu skiljer sig ostmassan från vasslen. 

 5. Sila bort vasslen med hjälp av förslagsvis ett durkslag, men spara den då du ska använda den senare. 

 6. Vad du nu har framför dig är ostmassan, den ser ut lite som keso. Lägg massan i en ren kökshandduk (tunnare modell) och vik ihop kanterna. Lägg sedan en skärbräda ovanpå som tryck, för lite extra tryck ställ en bägare med vatten på skärbrädet. 

 7. Nu pressar du ut vasslen ur ostmassan. 1timme senare är ostmassan redo att skäras upp i lämpliga portionsbitar. Nu är det snart klart, men...

 8. Vad som nu är intressant och skiljer halloumin åt från annan  ost är att du hettar upp vasslen (den du sparade) på spisen till 80 grader och lägger i den färdiga osten i den varma vasslen. Låt stå i 30 min.

 9. Ta upp osten, låt vasslen rinna av på ett galler eller liknande och låt svalna. Krydda efter smak, dock rikligt med salt! Paketera nästa dag, med tanke på att detta är en färskost så är den redo att ätas redan någon dag senare.

 10. Förvara kylt men passa på att äta upp kommande vecka, eller frys in.

  Mums!

Filloumi
Tyckte du om detta? Dela gärna!