Ut i skog och mark för plocka svamp och bark!

Ok, kanske inte bark så här års, det görs egentligen bäst på våren så låt mig få återkomma med mitt bästa barkbrödsrecept. Men svamp är det hög tid att plocka nu och har så varit ett tag. Lika förgrymmad som man var över sommarens regnskurar lika glad kan man nu vara när det är dags att gå ut och plocka, för… ”utan väta ingen svamp”. Men håll koll på vart du plockar den bara, traska inte in på någons tomt och skulle du mot all förmodan hitta tryffel så kräver det markägarens tillstånd för att gräva upp den. Annars är det i princip fritt fram, i nationalparker och i naturreservat gäller dock speciella regler.

title

 

Just nu är det Karl-Johan som gäller, kantareller har det funnits gott om ett tag och snart kommer trattisarna. Det är nog i stort sett de tre sorter som jag vågar plocka när jag går själv i skogen, det finns ju självklart så mycket mer goda svampar att plocka och avnjuta men då vill jag nog ha med en mer svampkunnig person för att våga plocka lite mer exotiska sorter. Så hojta till om ni vill ha med en ”svamppraktikant” på er nästa runda för jag vill definitivt lära mig mer! Det gäller ju att ha koll, för det finns få saker som kan gå så fel som att få i sig fel sorts svamp, det känns ju inte på smaken om den är giftig. Men hur som, oavsett om man faktiskt hittar någon svamp eller inte så är det ju fantastiskt att få gå ut och insupa den friska atmosfär som är nu, njut av promenaden och utsikten som ges. Får du med ett gäng svampar hem så se det som en bonus. Och är du en riktig svampnörd så kan du faktiskt bo över i en svamp, på Norrqvarn längs med Göta Kanal så finns möjligheten. Jag vill bo..i en zvamp….annars får jag kramp….

title

Hur gött är det inte att ha ett så fantastiskt område som Billingen precis runt knuten som man kan traska omkring på?! En underbar runda kring Åsbotorpsjön räddar dagen!

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!