Tid att äta ute…

Att höra hur fantastiskt vinnarna av förra årets SM i utomhusmatlagning hade det på sin vinnarresa hos bland andra Sivans Ost och Moster Susanne gör mig helt inspirerad att svänga ihop något smarrigt. Något som det lätt som en plätt går att ta med ut i den Skaraborgska grönskan. Ostpaj såklart! En smakrik rackare med massor av Sivans ost, sparris (från till exempel Lilla Labäck som du ser nyfiket titta upp där på bilden) och fina ägg från Susanne. Till det en krispig sallad på späda små blad och en dressing vid sidan om som du ringlar över vid servering. Allt går utmärkt att förbereda och att äta kallt. Perfekt.

title

Ostpaj på Skaraborgska

Portioner 4 pers

Ingredienser

 • 3 dl Vetemjöl
 • 50 g Rumsvarmt smör
 • 250 g Naturell kvarg, 10% (annars blir det grynigt)
 • 1 bunt Grön sparris
 • 150 g Vällagrad ost, gärna från Sivans
 • 2 st Ägg
 • 2 dl Grädde
 • Salt
 • Nymald svartpeppar

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop mjöl, smör, kvarg och salt i en skål eller använd matberedare. Arbeta ihop till en elastisk deg och tryck ut pajdegen i en form, gärna med löstagbar kant, 24 cm

 2. Blanda mjöl, smör, kvarg och salt i en skål. För hand eller med en matberedare, det är en smaksak.

 3. Tryck ut degen i en 24-centimeters form med löstagbar kant, jobba på duktigt så att du får upp degen ändå upp på kanterna.

 4. Nagga pajskalet med en gaffel, och förgrädda i ungefär 20 minuter. Ta ut det och sänk värmen till 175 grader.

 5. Bryt bort den nedre delen på sparrisen, böj försiktigt så går den av där det trådiga börjar. Den biten vill vi inte ha med.  Skär resten av sparrisen tunt men, spara de rara knopparna hela. 

 6. Riv osten.

 7. Rör ihop ägg, grädde, salt, nymlad peppar och blanda sen i den rivna osten.

 8. Lägg sparrisslantarna i botten på pajskalet, på med äggstanningen och toppa med knopparna.

 9. Grädda härligheten i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, tills pajen stannat och fått en gyllene färg.

 10. Dressingen till salladen gör du enkelt med till exempel lite Kallpressad rapsolja som du blandar med lite pressad apelsin, dijonsenap, honung och en skvätt vatten. Vispa ihop och smaka av med salt och peppar. Mått efter tycke och smak 🙂

Tyckte du om detta? Dela gärna!