Grönt är skönt

Om vi bestämmer att vi äter bra kött  så kan vi väl också bestämma att vi äter mycket sköna gröna saker? Och att vi äter de efter säsong? Det är lätt som en spenatplätt,  och med hjälp av grönsaksodlare som gjort grovjobbet så finns det nästan inte en ursäkt som är godtagbar för att inte få till i alla fall en liten beta per tallrik med mat och dag. En av dessa odlare som kan se till att du får bland de godaste grönsakerna är Karleby Handelsträdgård strax utanför Falköping, där finns nu den tredje generation på plats och odlar blommor i massor samt skördar grönsaker från tidig vår. Kunskapen om hur man odlar, skördar och förädlar grödor bäst sträcker sig tillbaka till 30-talet då farfar Edvin startade handelsträdgård  med bland annat grönsaker, krukväxer, snittblommor och bär. Detta sålde Edvin sen på torget  Falköping.

Foto: Karleby handelsträdgård
Foto: Karleby handelsträdgård

Under 70-talet blev det mer och mer fokus på krukväxter, och på 80-talet slutades det helt att odla grönsaker, 1999 tog Fredrik över och är den som även idag driver handelsträdgården. Och det har minst sagt grott! Varje år producerar odlingarna runt 150 000 plantor, de har egen odling av tulpaner och påskliljor samt en samling med över 200 pelargonsorter som det säljs sticklingar av under tre helger på våren. Om du inte redan hajat tjusningen med pelargoner, eller om du är som besatt så är det sannerligen ett bra shoppingtips! Allt du behöver veta hittar du här. Och nu satsas det alltså även på grönsaker, musteri, marmelad och annat gott ätbart. (Vissa pelargoner är i och för sig ätabara). Typiskt trevligt tycker Smaka! som tänker att ett grönsaksbaserat recept är på sin plats i nästa inlägg. Det blir gott. Är du sugen på att spana in vad det är för härligheter Karleby har kan du ta en tur direkt till handelsträdgården, eller kvista förbi Falbygdens ost där det också finns ett urval av deras godheter.

Foto: Karleby handelsträdgård
Foto: Karleby handelsträdgård
Tyckte du om detta? Dela gärna!