Våren är här med nygräddade våfflor!

Imorgon lördag är det ju Våffeldagen, hurra för det! Historiskt sett var den 25 mars mest en kyrklig högtid och därmed en helgdag, förstå den drömmen: Att äta våfflor konstant en ledig dag! Detta var när dagen fortfarande mest uppmärksammades som Vårfrudagen (”Vår Fru” är  i detta fall Jungfru Maria), men Vår Fru sluddrades fram lite slarvigt och blev till Våffel.  Helgdagen blev ett minne blott 1953, men våffeldagen firas fortfarande den 25 mars trots att det svenskkyrkliga kyrkoårets helgdag flyttats till en söndag.  

Foto: Lotta Stigsdotter
Foto: Lotta Stigsdotter

I det gamla bondesamhället markerade Vårfrudagen övergången mellan vinter och vår och en period med intensivt vårbruk. Smaka! gillar ju Skaraborg och här är tranan ett säkert vårtecken varför jag tycker att vi borde haka på den värmländska seden att dela ut tranbrev kvällen innan Vårfrudagen. Tranbreven var teckningar på vår vän och vårens budbärare – tranan. Så fram med papper, penna och våffeljärn. Nu firar vi!

Hur du väljer att svänga ihop våffelsmeten eller vad du väljer att toppa våfflorna med, det kan bara din våffelfantasi sätta gräns för. Här kommer Smakas favoriter: (Ta en tur till Grönsakshuset i Skövde, eller Falköpings Saluhall och gå loss bland de lokala delikatesserna att våffla loss med)

  • Finhackad lök, löjrom, smetana och dill.
  • Rostade kokosflingor, blåbär, kardemumma och riven vit choklad.
  • Tacovåfflor! Toppa med det du fyller din taco med.
  • Blanda riven rödbeta i smeten och toppa de gräddade våfflorna med chevre, valnötter och honung.
  • Blanda saffran, vanilj och lite mandelmasssa i smeten, toppa med en riktigt god vaniljglass.
  • Riven smakrik ost i smeten är succégott! Toppa med saker som får dig att tänka på pizza och du är i hamn. Till exempel någon färsk ört, tomat och en god lufttorkad skinka.

 

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!