My dearly beloved

Vi har alla några extra fina kompisar som aldrig sviker, de som finns vid din sida ”no matter what” och som du gör vad som helst för. De älskar vi och  oftast är det människor och de är superbra att ha. Men det finns en annan typ av kompisar som också är bra att ha, som ger oss trygghet och piggar upp den tråkigaste onsdag. Smakkompisarna!

Foto: Camilla Åhlin
Foto: Camilla Åhlin

I ett tidigare inlägg skrev jag om det fiffiga i att ha ett basskafferi, att ha koll på sina smakkompisar är precis lika fiffigt faktiskt. Det kan lyfta den enklaste ostmacka att strö över lite torkad oregano. (Tänk pizza) Smakkompisar lyfter varandra, men tar också fram det bästa ur grundsmaken. Nedan listar jag några härliga kombinationer, testa loss och fastnar du tänker du såhär: Sött gillar sött, kryddhetta gillar också sött, syra vill ha syra och salt dämpar allt. Är du sugen på ett vitt vin till en fiskrätt med mycket citron, då vill du ha ett vin med hög syra. Annars lägger sig vinet platt eller citronen blir supersur. Sen är såklart smaken lika individuell som snöflingorna, men det är en bra riktlinje som oftast går hem. Att jag fullkomligt älskar stark mat och kaffe är till exempel inte helt logiskt eftersom kaffe är ganska beskt och just beskan ökar hettan. Men exemplen nedan är testade på fler än mig, så det är ganska säkrat.

Foto: Camilla Åhlin

Lättsaltade chips & Champagne –  Va? Jo det är sant och inte alls konstigt, det feta och salta i chips tillsammans med syran och bubblorna i Champagnen blir en dröm.

Mörk choklad och tomatsås – Låt din tomatsås mysa med chili och mörk choklad för en ny dimension av mustighet. En kakaohalt på minst 70%, och inga mängder, riv ner två rutor sådär per burk krossade tomater.

Koriander, vitlök och ingefära – En trio som älskar varandra. Koriander kan toppa allt som innehåller vitlök och ingefära.

Blåbär och lakrits – För samma effekt som choklad i tomatsåsen. Lakritsen ingår per omgående äktenskap med blåbären. Testa lakritspulver i blåbärssmoothien, i blåbärssylten, på blåbärspannkakorna…

Avokado och soja – Umamibomb till den söta feta avokadon. Skiva avokado, lägg på en macka och på med lite soja och sesamfrön. Perfektion. (Umami räknas till den femte grundsmaken och finns i bland annat parmesan, soja, ansjovis och misosoppa. Vi gör det inte krångligare än så.)

Jordgubbar och basilika – Inte säsong just precis nu för färska bär, men i sommar. Blanda ner skivade jordgubbar och färsk basilika i salladen. I väntan på det gör du en sylt på de frysta jordgubbarna och smaksätter med basilika, så gott till en vällagrad hårdost eller gräddig Brillat Savarian. (Alltså en vitmögelost). Sött och salt och lite syra från bären till det feta i osten.

Kantareller och dill – Ett tips jag fick en gång från en av de finaste mänskliga vännerna jag har. Smörstek dina kantareller och klipp över dill i massor. Lika gott är det att strö dill över höstgrytan med kantareller.

Tyckte du om detta? Dela gärna!