Kalkonfrikadeller, eller?

I förra inlägget skrev jag om Adelsåsens kalkon, denna producent som har 40 år på nacken och full koll på hela kalkonkedjan. Från kläckeri till marinerad schnitzel. Här hittar du det inlägget. Hursomhelst klurade jag på vad som vore allra godast att laga av deras kalkonfärs. Tacos (såklart, jag älskar tacos), bolognese, wallenbergare, kåldolmar…. Men hoppla, vips så stannade tanken på frikadeller. Alltså kokta köttbullar enkelt och kanske inte så fördelaktigt förklarat. Men prova, så hajar du exakt hur gott det är. Till dessa kalkonfrikadeller serverade jag shirataki nudlar (finns på både Ica och Coop) som fick sällsis av en smakrik buljong och mangosallad. Receptet nedan är på frikadellerna, men buljong fixar du lätt genom att antingen göra en egen på till exempel kycklingskrov som får bryna med lök, rester från rotfrukter, några vitpepparkorn, lagerblad och några kvistar bladpersilja. På med vatten och låt puttra i någon timme eller två. Sila och smaka av med salt och eventuellt torr sherry eller whisky. Allt detta är baserat på att du råkar ha den typen av rester hemma. Annars gör du en buljong på färdig fond eller tärning, det är också oki doki. Hur du än väljer att göra den så behöver den vara färdig innan du sätter igång med frikadellerna, gärna dagen innan för mesta möjliga smaksensation. Mangosalladen då? Lätt som en plätt, skala mangon skär bort fruktköttet runt kärnan. Skiva tunt, smaksätt med pressad lime och färsk koriander. Nudlar i botten på tallriken, buljong, frikadeller och sist mango. (På bilden är det också gurka, som synes) Gott!

title
title
Tyckte du om detta? Dela gärna!

Kalkonfrikadeller 4 port.

Du behöver:

  • 500 g kalkonfärs
  • 4 skivor inlagd jalapeño (finns på tacohyllan)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka koriander
  • Salt och peppar
  • Svarta sesamfrön (vita går bra, rosta dem i torr panna då)
  • 1 tsk Sriracha (den godaste av hot sauces, brukar stå där tabasco står)
  • Kokosolja att steka vitlök och jalapeño i
  • 1 ägg
  • Buljong