Dagens eko

Idag är det två månader kvar till julafton (om det gör dig överlycklig eller panikslagen lämnar jag därhän) och många odlingssäsonger är över och istället för primörer festar loss på grönsaker vi lagt in eller på rotfrukter, lök och kål som snällt legat och väntat på oss. Så även om gårdsbutiken stängt för säsongen, och de färska tomaterna och gurkorna snart går i ide så vill jag skriva ett litet inlägg om det fina Lugnåsbergets Ekogrönt dit du kan lämna in dina äpplen till mustning och vars tomater jag hade äran att smaka på under Saluhallen på årets Matfestival. På detta berg strax utanför Mariestad hittar vi Lena och Magnus som odlar KRAV-godkända ekologiska grönsaker fulla av kärlek, detta blir så tydligt efter en tur bland odlingarna med Magnus som engagerat berättar om hur de tänker kring sina grönsaker och sätten de odlar på. Hållbara metoder med naturen i första rummet för att bekämpa ogräs och ovälkomna gäster och få allt att frodas på mesta möjliga vis. Ni vet sådär engagerat att det kliar i fingrarna efter att själv få börja gräva. Tomater, gurkor, rödkök, fänkål, fikon, svartkål, vindruvor, melon, pumpa, physalis, sallad, kålrabbi…. Jamen du hör ju. Vissa av dessa grödor är mer experiment än större satsning, men ändå. Inspirerande!

 

title
title

I gårdsbutiken, som är öppen i maj samt juli till sista oktober hittar du Lugnåsbergets egna grönsaker men även bland annat ostar, oljor, marmelad, senap och glass från andra skaraborgska älsklingar. Men var inte ledsen över att butiken stängt för denna säsong, Magnus och Lena har plockat ihop en ekokasse med säsongsanpassat grönsaksinnehåll och recept. Denna kasse kan du prenumerera på och hämta upp hos i Mariestad eller Lugnås. Allt du behöver veta om det hittar du här. Nu njuter vi av hösten och allt som är bra med den, men längtar ibland till våren och odlingstider. Det är okej.

title
title
Tyckte du om detta? Dela gärna!