Ramslök, grappa och kalamansi. Va?

Under Saluhallen på årets Matfestival i Skövde upptäckte jag lyckligt nog flerfaldigt prisade Resville Mathantverk. Det namnet i kombination med flaskor och burkar som är så snygga att det är omöjligt att hålla tassarna borta gjorde att jag styrde den ärtgröna golfen någon mil söder om Lidköping, och den lilla byn Resville. (Därav det fina namnet alltså.) Närmare bestämt till Backgårdskvarn där Peter och Ingrid sen 2011 har kokat marmelad, sylt och curd av traktens frukter och bär. Och smaksatt salt med ramslök som grannen plockat. Ett salt som kan användas på ungefär alla maträtter för att få en skaraborgsk touch. (Ramslök är precis lika skaraborgskt som grynkorv) Men det lånas även in smaker från helt andra platser. En helt ny smak för mig var kalamansicurd. Lemoncurd har jag glatt brett på rostade mackor, men kalamansi har jag aldrig ens uttalat. Det är en lagom bitter och frisk liten citrusfrukt som kan pigga upp vilket eftermiddagssömningt tekalas som helst.

Foto: Camilla Åhlin

Likt ett barn på julafton, eller en 37-åring som älskar julen, stod jag tindrande framför alla fina burkar och flaskor och lyssnade fascinerat på när Peter med så mycket kärlek berättade om hur han tänker kring produkterna. Att plommonsåsen ger en asiatisk känsla till fläskkött, att han klurar på vilket bakverk som bäst skulle matcha marmeladen med fänkål, mandel och arak (aniskryddad sprit, ej att förväxla med arrak). Gott till något med mandelmassa och vit choklad tänker jag. Den ena smaksensationen efter den andra mötte min mun, smakkombinationer som kanske inte är helt självklara på etiketten men givna på tungan. Det är klart att paradisäpplen vill pola med habanerochili. Sött och hett, det blir bra att smaksätta lövbiffen till beef tacos med. Och föreställ dig en ostbricka med ganska milda gräddiga ostar, som får sällskap av en marmelad på hallon, röda vinbär och grappa. Eller en med jordgubbar och basilika. Men mums!

Foto: Camilla Åhlin
Foto: Camilla Åhlin

Ja, du hajar grejen. Och du hajar också att detta inte är sylt, gelé och marmelad som är tillverkad i den jättestora fabriken som heter som en katt. Detta är The real thing. Peter och Ingrid gillar det de gör, och de gör det med stolthet.  Det har de fått pris för.

P.s Peter hoppas på att öppna webbutik senare i höst, vi håller ögonen öppna. Här finns en lista över vart du kan hitta produkterna nu.

Tyckte du om detta? Dela gärna!