Sol ute, sol inne, mat i hjärta, mat i sinne

Men wow, mitt huvud är helt fullt och jag är rörd näst intill tårar efter helgens SM i utomhusmatlagning. Du vet sådär så att man blir sittandes och tittar rakt ut i rummet med längtan i blicken. Så bra var det. På alla sätt, från deltagare och besökare till alla engagerade eldsjälar som jobbade för fullt helgen lång med ett ständigt strålande humör.

Foto: Mårten Bergkvist
Foto: Mårten Bergkvist
Foto: Mårten Bergkvist

Munkar bakades, lake sotades, kalvdans glaserades, bisoninnanlår gravades. Bland annat. Allt detta utomhus, med eld som enda energikälla. Förstår du hur häftigt det är? I tre timmar svettades de grymt bra kockarna vid sina eldar samtidigt som höstsolen sken i kapp från klarblå himmel. Rätterna som sedan radades upp framför en imponerad jury på exakt utsatt tid var det vackraste jag sett på länge. Sättet lagen tagit hand om de lokala råvarorna från bland andra Wrågården, Sivans Ost, Austad Gård, Wästgötarna och Skeby var så fullt av kärlek, fantasi och matglädje. ”Inomhusmat, fast ute” sa juryns ordförande Paul Svensson vid ett tillfälle. Precis så var det, så genomtänkt och så vällagat. Förutom Paul, bestod juryn av Claes Wernerson (Qvänum Mat & Malt), Mattias Hägg (MattiasMat), Urban Laurin (Ekoturismföreningen) och Rikard Hallberg (Grönsakshuset)

Foto: Mårten Bergkvist

Totalt elva taggade och fokuserade lag från både Västsverige, Södermanland, Dalarna och Jämtland ställde upp i tävlingen. Men segern kammades till slut hem av laget ”Matdårarna” (Sån som jag känner mig som nästan alltid). Från början bestod laget endast av tre glada amatörer, men en av de valde att lämna plast åt kocken Eddy Lundqvist. (Eddy som i början av december öppnar ny restaurang i Skövde, håll utkik!) Kanske ett klokt beslut med facit i hand… Så med en lärare, en läkare, en kock och följande meny var segern i hamn:

Förrätt: Eldad bisoninnanlår med inkokta betor, chilimajonäs och friterad gulbeta.

Varmrätt: Bakad lake med morot, palsternacka, potatiskräm smaksatt med ost från Sivans samt stekt spetskål och trattkantareller.

Efterrätt: Äppelkola med kalvdans och brynt spelt med syrlig vispad grädde och inkokta äpplen.

På andra plast kom jämtländska ”Chefs on Fire” och bronset togs av ”Team Laga” från Skaraborg.

”Chefs on Fire” lagade alldeles jätteljuvliga munkar till dessert, och ”Team Laga” ölgravade bisoninnalår på ett himmelskt vis som sin förrätt. Mmmm…. Nu inspireras vi att laga mer mat ute, och att ta fram grillen året om. Deal?

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!