Hallå där…

Köp blåbär! Eller gör inte det förresten, plocka dem själv. Det kanske inte kommer som en nyhet för dig, men hej baberiba vilket bärår det är! I söndags tog jag en liten tur med bilen till min allra bästa väns sommarstuga som ligger i Ekeskog. Då är vi i närheten av Göta Kanal och omgivna av den allra grannaste skaraborgska natur. Som på bild. Dessa vackra vyer har jag haft förmånen att spana in de senaste, säg tjugo somrarna, och slås varje gång av att det är som om tiden stått stilla. Vi har blivit klokare och snyggare, men det är ändå som om vi vore femton år och har sommarlov när vi ses där. Så också denna gång när vi tog cyklarna och vant cyklade fram på landsvägen mot skogen. Tidigare på dagen hade jag haft en omotiverad stress inombords, helt utan anledning. Så pass hetsig tydligen att Gossen på Ica frågade om jag hade bråttom, när jag själv tyckte att jag betedde mig lite skönt avslappnad som en semesterledig gör. Hursomhelst, när vi nådde vårat mål, skogen, så var det som att all stress bara tjoff drog någon annanstans. Istället andades jag långsamt och vände allt mitt fokus till de 1,5 liter blåbär jag hade som plan att ta med mig hem. Skogen bjussade inte bara på retreat, utan även på plusmeny i form av kantareller. Jag säger tack.

title
title

Dessa blåbär tänker jag använda dels till mina morgonsmoothies, men framförallt för att göra den enklaste och mest delikata blåbärssås du kan tänka dig. Den lyfter vilken enkel vaniljglass som helst, men blir lyckligast om du väljer en riktigt god en. I vanlig ordning är receptet en fingervisning, smaka dig fram till den mängd av lakrits och vit choklad som gör din mun gladast.

title
Tyckte du om detta? Dela gärna!

Blå dröm 4 pers.

Du behöver:

  • 2,5 dl blåbär
  • Ca 1 tsk lakritspulver
  • En nypa vaniljpulver (riktig vanilj, det är blåbären värda. Inte vanillin)
  • 50 g vit choklad som du delat i mindre bitar.
  • En skvätt vatten

Gör såhär:

  1. Lägg blåbären i en kastrull och tillsätt ett skvätt vatten. Inte så mycket till en början, bättre att späda allt eftersom. Rör försiktigt med en trä/plastgaffel så att blåbären mosas.
  2. Tillsätt lite mer vatten om du tycker att det blir för tjockt.
  3. Rör försiktigt ner chokladen så att den smälter.
  4. Tillsätt lakritspulver och vanilj och låt allt sjuda några minuter. Smaka av och se till att du älskar det.
  5. Nu är det bara att toppa din glass med såsen, och kanske piffa upp det ännu mer med kokosflingor eller något annat som ger lite crunch.