Support your local heroes!

Saluhallen som jag nämner med mycket jämna mellanrum är ett trevligt och numera självklart inslag på Matfestivalen. Att lyfta det lokala skafferiet och de producenter vi har runt omkring oss är givet för många, men kan ändå ses som en trend de senaste åren. En trend som är här för att stanna . Vi blir mer och mer medvetna om vad vi väljer att tugga i oss, och likaså mer intresserade av ursprunget. Så att under en festival som hyllar mat vore det orimligt att inte presentera det lokala. Precis så tycker Jessica Bergstrand på Next Skövde, som är den som hållit i trådarna de senaste fyra åren. Och det tyckte Anders Lindauer också, tidigare VD för dåvarande Turistcentrum, som klurade ut idén med Saluhallen. I början var Saluhallen placerad längs med Rådhusgatan i Skövde. I år blir det sjätte året som Saluhallen istället äger rum på Hertig Johans torg och som förutom stånd också består av mattält och en scen från vilken du kommer att kunna spana in matlagning på ett eller annat sätt. Hur trevligt som helst!

title
title
title

I år är det även tredje året som kocken Paul Svensson finns med som konferencier. Paul som vi känner igen från att svänga ihop helt fantastiska och ofta vegetariska rätter både på TV och i tidningar. Senast igår bläddrade jag i magasinet ”Hunger” (att bläddra i matmagasin är som terapi förresten, perfekt om du vill varva yogan med något) där Paul lär dig grilla grönt och hur du tar vara på hela grönsaken, från blast till rot. Paul är också ansvarig för Fotografiska Museets restaurang i Stockholm, där konceptet är ”bäst just nu” alltså ekologiska och säsongsenliga råvaror. Växten är huvudråvara medans kött, fisk och fågel får agera tillbehör. Vi återkommer till Paul i augusti, nu tillbaka till hur Saluhallen egentligen började.

title
title
title

Jag tog ett litet snack med Anders Lindauer, som vi får säga är hjärnan bakom Saluhallen, för att höra hans tankar från idé till handling:

”Tanken kom upp som motvikt till uppfattningen om att Matfestivalen bara var fest och för lite mat. 2006 var första året för Saluhallen och det mesta gick fel. … Förutom regn var det bara några få tappra deltagare som knappt fick något genomslag. Trots det kändes idén helt rätt och fick mer tid och engagemang det kommande året. Lokal- och närproducerad mat hade samtidigt blivit något det skrevs om i media och debatterades om i andra forum.
2007 drevs Saluhallen som ett LIA projekt av två tjejer (Carina och Anita) från Turismutbildningen i Lidköping och det var där grunden lades med 12 deltagare.
2008 var Saluhallen en självklar del av festivalen och det kom in sponsorer och stöd från Sparbanksstiftelsen som gjorde att kostnaden för utställarna kunde hållas nere. Saluhallen fick också mycket utrymme i media. Turistcentrum sökte så småningom öl och vintillstånd, så att lokala öl och vin producenter/importörer stod för drycken och restaurangskolan i Karlsborg satte ihop en tallrik med innehåll från utställarna. Saluhallen är också ”moder” till utmärkelsen ”Årets lokalproducent i Skaraborg”.
Med facit i hand vet vi att det var en bra idé och nu längtar vi till sista helgen i augusti, och årets upplaga.
Jag tycker det är viktigt att de lokala producenterna i området kommer fram och blir uppmärksammade. Förhoppningsvis bidrar det till att de får mer kunder till sina egna butiker under resten av året, avslutar Jessica. 
Tyckte du om detta? Dela gärna!