Kåldolmar på skaraborgska

I veckorna som gått har du lyckliga själ som bor i Skaraborg fått jättetrevlig vinterläsning  i form av ett magasin från  Next Skövde, och Smaka! är ju en del av Nextfamiljen så nog är det lämpligt att vi bjussar på ett recept som går att hitta i magasinet även här på bloggen. Till er som befinner er på annan plats än Skaraborg eller för er som kanske står i matbutiken och inte har magasinet under armen och behöver veta vad som ingår i receptet.

”Jag tänker på det Skaraborgska skafferiet och att ta till vara på precis det vi har att tillgå för säsongen, men på ett sätt som helt ogenerat tänjer på traditionerna men med smaker vi känner igen. Så det blir: Kåldolmar med savoykål istället för vitkål fyllda med grynkorvsfärs från Eriksons Chark i Nossebro piffad med rivet pallat äpple, kanel och lite extra kryddpeppar. Äpple och kål får oss att tänka tillbaka på sensommaren och kanel flörtar med vintern på sitt mest värmande och välkomnande vis. Perfekt kombination alltså. (Kanel och kryddpeppar finns som bekant inte att hitta mer lokalt än i din närmsta matbutik, men välj fairtrade Ceylonkanel och en ekologisk kryddpeppar så gör vi så gott vi kan där) Att pensla kåldolmarna med honung istället för sirap känns helt rätt i tiden, och att dessutom kunna välja en från till exempel Familjen Mogren i Timmersdala. Deras honung hittar du bland annat via det fantastiska nätverket  REKO-Ring i Skövde, in och sök på närmsta Facebook för mer information.”

title

Brynt smör och rårörda lingon är dröm till tycker jag, och kanske lite mandelpotatismos om andan faller på. I glaset passar det ypperligt med en äppelmust, torr äppelcider, en en lättare Pinot Noir från t ex Nya Zeeland. Eller varför inte en av alla härligt karamelligt kryddiga julöl? Helt perfekt smakkombo!

Om du får färs över så används den med fördel till tacos, tro det eller inte men testa! Recept på det hittar du här.  På bloggen kan du också läsa mer om Familjen Mogren, ännu mera grynkorv, Lugnåsbergets Musteri och lokal öl. Bland annat.  Så in och och frossa bland lokala härligheter så säger vi hej so long till snart igen. Men nu, låt oss rulla!

Kåldolmar på Skaraborgska

Portioner 4 port.

Ingredienser

 • 8-10 savoykålsblad
 • ca 600 gram grynkorv
 • 2 små äpplen av fast sort, t ex Aroma
 • mald kryddpeppar
 • mald Ceyolonkanel
 • salt
 • smör att steka i
 • flytande honung att pensla med

Instruktioner

 1. Gör ungefär såhär:

  Sätt ugnen på 225 grader

 2. Lägg i kålbladen i kokande saltat vatten och låt koka ca 5 min. Ta upp bladen och låt de rinna av på en kökshandduk. Skär sedan bort den hårdaste biten längst ner.

 3. Riv äpplena, fräs snabbt i smör och smaksätt med kanel och kryddpeppar, blanda äpplena med den råa grynkorvsfärsen (som du tagit ur från fjälstret).

 4. Lägg lite färs i mitten på ett kålblad, vik in kanterna och rulla ihop. Bryn dolmarna med skarven nedåt, lägg dem i en ugnsfast form och ringla honung över. Låt stå i ugnen ca 25 minuter till de fått fin gyllene färg.

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!