Fjällkor, yoghurt och livets bröd!

Idag har undertecknad haft förmånen att få åka runt i  Skaraborg och träffa ett par helt fantastiska småskaliga producenter, vi startade på gården Skeen ett par mil sydväst om Falköping där Malin och Mattias jobbar som planetskötare på bästa sätt, ett tiotal fjällkor ger mjölk som sedan säljs som den är och förädlas till både yoghurt och färskost, dessa fantastiska produkter finns både i utvalda butiker men framförallt på reko-ringarna runt om i Skaraborg. Att det just blev fjällkor är en egen liten historia som vi kanske får lov att återkomma till en annan gång…men just fjällkon har ju en speciell plats i våra hjärtan, en social och nyfiken varelse som formats genom fäbodbruk och skogsbete sedan urminnes tider, vilket ger en särskild mjölk med unika egenskaper. Hos Malin och Mattias betar djuren bara gräs från naturbete och hö på vintern.

title
title

Nyfikna varelser i ”Glesbygd”….

title
title
title

Mjölk som smakar som förr skulle man kunna säga, och yoghurten är så god att burken förmodligen är för liten…man vill bara ha mer. I Sveriges kanske minsta mejeri tillverkas produkter i världsklass!

Vidare gick färden på kringelikrokiga vägar till Redvägs Bageri, en liten oas mitt ute i skogen. Jag har nog sällan upplevt vassare hantverksbröd och passionen låg som en högst angenäm doft som aldrig ville lämna näsborrarna!

title
title

En underbar dag från början till slut, och som vi brukar säga, -Lokalt är fenomenalt!

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!