Kokkonst längs Vallevägen

I förra inlägget tipsades det om härliga platser längs vårens vackraste väg – Vallevägen.  Då utlovades även ett recept signerat Cecilia på Trädgårdscafét, och så blir det! Receptet finns med i den fantastiskt trevliga kokboken ”Vallevägens Kokkonst”, en helt lokalproducerad bok (allt från från foto till tryck!) där vi får läsa om Vallebygdens konst, historia, natur, närodlade råvaror och vad du kan svänga ihop för gott med dem. Boken finns att köpa på Turistbyrån i Skövde till exempel. Men nu bakar vi!

Foto: Camilla Åhlin

Morotskaka som hos Cecilia

Ingredienser

  • 4 st ekologiska ägg
  • 4 dl vetemjöl, gärna från Wästgötarna
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk mald ceylonkanel
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • 2 dl rapsolja
  • 6 dl rivna ekologiska morötter

Till frosting:

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 200 g färskost, naturell
  • 3 dl florsocker

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölet med bikarbonat och bakpulver, rör ner mjölblandningen i äggpöset.  Tillsätt därefter vanilj och kanel.

  3. Blanda sen i rapsoljan och de rivna morötterna och häll sedan smeten i en smord och bröad spring form, 26 cm. Grädda i cirka 70 minuter.

  4. Under tiden svänger du ihop frostingen genom att röra det rumsvarma smöret pösigt, tillsätt färskosten och vispa kraftigt. Blanda i florsocker och vanilj och fortsätt vispa tills du har en slät fluffig smet.

  5. Låt den färdiggräddade kakan svalna och bred sedan på frostingen. Sen är det bara att njuta!

Tyckte du om detta? Dela gärna!