Fudge som på Nordpolen

I förra inlägget lärde vi känna helt ljuvliga Conditori Nordpolen, då nämnde jag lite kvickt boken ”En kopp kaffe på Nordpolen”. Den kom ut 2015 och svarar på frågor som om varifrån namnet Conditori Nordpolen kommer, om man kan äta Wienerbröd varje dag (klart att man kan säger Smaka!), om det går att baka konditoriets jordgubbspajer hemma. Men boken ger också en så fin bild av Nordpolens alla gäster genom åren, och möten dem emellan. Som om inte allt detta vore nog så bjuds vi på recept till några av de mest populära bakverken. Ett av dem kommer här!

Foto: Conditori Nordpolen

Conditori Nordpolens fudge med mandel

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 500 g strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 90 g smör
  • 100 g glykos
  • 200 g vit choklad i bitar
  • 200 g skalad och hackad mandel

Instruktioner

  1. Koka ihop grädde, strösocker och sirap på medelhög värme till 120 grader.

  2. Tillsätt därefter smör och glykos och låt blandningen koka i fem minuter.

  3. Sedan tillsätter du chokladen och mandeln och rör om tills chokladen är helt smält.

  4. Häll upp massan i en rektangulär form, cirka 35 x 25 centimeter, gärna med smörpapper i botten om inte sidorna på formen går att ta loss.

  5. Låt fudgen stå över natten, eller tills den är så fast att den går att skära. Använd en vass kniv och skär upp fudgen i rektangulära bitar, cirka 3 x 3 centimeter.

Tyckte du om detta? Dela gärna!