Ganska lökigt faktiskt.

Under tiden vi pirrigt väntar på att Kung Bore ska släppa sitt krampaktiga grepp om vårat vackra landskap, och att det ska få börja spira glatt av primörer behöver vi något att värma oss med. Något som går att laga på de grönsaker som fixar övervintring, så jag tänker att en klassisk gratinerad löksoppa kan vara på sin plats. Gul lök som ju oftast får spela en biroll, om än ack så viktig biroll, spelar här en alldeles lysande huvudroll. Dessutom är den rena superlivsmedlet ur näringssynpunkt med sitt innehåll av eteriska antibakteriella oljor Innehållet av antibakteriella oljor antioxidanten quercetin. Quercetin minskar det LDL-koles­te­rolet i blodkärlen, och kan fördubbla effekten av E-vitamin i kroppen som i sin tur hjälper immunförsvaret. Både smart och god alltså, så ge gul lök en applåd och sätt igång att hacka! För att soppan ska bli extra delikat gratinerar vi den med en riktigt smakrik ost, till exempel en vällagrad Billingeost från Sivans Ost.

Liten dryckesskola: I receptet ingår vitt vin, och i maten vill vi i princip alltid ha ett torrt vitt med hög syra och utan fatkaraktär. Det blir piggt och glatt.

Foto: Camilla Åhlin

Klassiskt gratinerad löksoppa

Portioner 4 port.

Ingredienser

  • 8 st gula lökar
  • 50 g smör
  • 1 l grönsaksbuljong, väl en bra sort eller gör egen
  • 2 dl torrt vitt vin, t ex nr 6003. Viktigt att det är torrt!
  • 1 st lagerblad
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 4 dl riven ost
  • 4 skivor vitt bröd
  • några kvistar färsk timjan till garnering

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 275 grader.

  2. Skala löken och dela i halvor, skiva sen så tunna skivor du bara kan. 

  3. Skär brödet i små kuber och rosta det på en plåt i ugnen.

  4. Smält smöret i en stor kastrull, tjoff i med löken och låt hela puttra på svag värme under omrörning i ca 10 min tills löken nästan blivit som genomskinlig. 

  5. Späd lökfräset med buljong, häll på vinet och kryddorna. Koka upp soppan och låt den sen puttra stilla i ca15 min. Smaka därefter av med salt. 

  6. Fördela soppan i ugnsfasta portionsskålar, lägg i de rostade brödtärningarna och strö över den rivna osten. Ställ skålarna på en plåt i ugnen i 5-8 minuter tills osten fått en perfekt gyllene färg. Ta ut skålarna och garnerna med lite färsk timjan.

  7. Nu är det bara att njuta! Vinet du har i soppan fungerar alldeles utmärkt att dricka till, annars är en äppelmust eller alkoholfri mörk lager perfekt kombo.

Tyckte du om detta? Dela gärna!