Två REKO eldsjälar värmer i kylan!

Det är en onsdagskväll i januari och på Billingehovsparkeringen i Skövde är det inte bara hockey på tapeten… här råder febril aktivitet, det är varuutlämning på REKO-ringen i Skövde. Lokala råvaror och förädlade produkter från producent till konsument. Inga mellanhänder. Varannan onsdag lämnas förbeställda varor ut, på samma plats och samma tid. Evenemanget skapas i Facebook-gruppen ”REKO-Ring Skövde” där producenterna lägger in sina varor till försäljning och kunderna/medlemmarna i gruppen beställer direkt via respektive producent. Ett smart sätt att handla.

Reko-ring Billingehov, Skövde

Fler REKO-ringar har bildats under året, nu finns de i Skara, Skövde, Falköping, Mariestad, Lidköping, Trollhättan m fl och det är också på det viset som det kommer till fler kunder och producenter. Budskapet blir ringar på vattnet, känns reko också för den delen. Ordet betyder egentligen Rejäl Konsumtion och idén kommer ursprungligen från Frankrike men har sitt stora fäste i Finland, där det blivit något av en folkrörelse.

Tillbaka till Billingehovsparkeringen och alla glada människor… här finns två personer som är extra självlysande: Annika Gustafsson och Victoria Svensson, administratörer för FB-grupperna REKO-Ring Skövde, Skara, Mariestad och Falköping. Två viktiga – och riktiga – eldsjälar som lägger ner många ideella timmar att förstärka budskapet om den lokala maten och matens ursprung. Genom en tydlig struktur och varsam hand håller de ihop respektive REKO-ring.

Allt började för ett år sedan efter en föreläsning om REKO. Annika och Victoria, som då inte kände varandra, sammanstrålade och fick idén att de tillsammans skulle prova. Varför inte? Matintresset fanns ju där – fast från två olika håll.

Annika har sina rötter i Vinköl, där hon är uppvuxen på en småskalig KRAV-gård. Närheten till djuren och betydelsen av råvaran är självklar. Hon har under de senaste åren haft ett stort engagemang kring maten inom förskola och skolan, vad som serveras och varifrån den kommer. Matens kvalité och dess betydelse är hjärtefrågor.

Victoria har mött maten från ett annat perspektiv. Uppvuxen i en restaurangfamilj i Skara fick hon matlagning i blodomloppet. Som vuxen har också ett spirande intresse för odling slagit rot med stor nyfikenhet på grönsaker och dess olika odlingsmöjligheter är hon idag en hängiven hobbyodlare.

Med två olika perspektiv på maten kompletterar de varandra. De är ett sammansvetsat team idag. Att vara administratör innebär också att man får lösa konflikter, ta diskussioner, våga sätta ner foten och vara lyhörd. De är varandras bollplank och stöttepelare.

Annika och Victoria från Reko-ring Skaraborg

Den 27 januari 2018 är det ett år sedan REKO-ringen i Skövde startade och vilken utveckling det varit! Ett växande skafferi av lokala produkter som erbjuds. Från att man sakta smugit igång med rotfrukter, kött, surkål och honung har dessa fina råvaror kompletterats med förädlade produkter såsom bakverk, charkuterivaror, mejeriprodukter mm. Allt finns inte alltid och det är poängen med REKO – att vi ska äta vad som finns i säsong! Här finns också chansen för konsumenten att våga prova nya produkter, bli nyfiken på mat och faktiskt tänka om/nytt vad gäller mathållning. Att istället för att planera veckans meny – gör annorlunda och först kolla utbudet i REKO-ringen och därefter inspireras till vad som ska serveras vid middagsbordet. Tänkvärt i allra högsta grad.

Genom att välja produkter från REKO-ringen värnar vi också om vår miljö och en hållbar utveckling, säger Annika och Victoria. De fick under 2017 ta emot två miljöpriser, dels från Skövde Kommun och dels från Falköpings Kommun.

Vad kommer att ske 2018? Annika och Victoria spanar i kristallkulan. Fler ringar säger de i mun på varandra och att den lokalproducerad relationsmaten får ta större plats. Relationsmat, det ligger mycket i det. Jag smakar långsamt på ordet – det ger en fin och tydlig eftersmak, känns bra i både hjärta och mage! Precis som REKO-konceptet.

Välkommen 2018 och ett nytt REKO-år!


Detta inlägg är skapa av vår gästbloggare Agnetha Björnsdotter Berglund som till vardags driver Kullans Lycka.

Tyckte du om detta? Dela gärna!