Värmande kantarellsoppa

När kylan tränger sig på ute, kinderna blir rosiga efter en dag utomhus och magen börjar kurra ja då är en värmande kantarellsoppa aldrig fel. Här kommer ett recept som är perfekt att ha med sig i termosen på utflykten.

kantarellsoppa i vacker porslinskål

Kantarellsoppa


Portioner 4 personer

Ingredienser

  • 1 liter färska kantareller*
  • 1 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond eller grönsaksfond
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Instruktioner

  1. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i en gryta. Rör ner mjölet och häll på vinet, låt koka 2 min. Tillsätt vatten, fond och grädde och låt koka ihop i ungefär 15 min. Smaka av med salt och peppar.

    Tips! Använder du frysta kantareller - efter de tinat tänk på att värma dem lätt i en torr stekpanna först för att bli av med överflödig vätska.

Receptanteckning

Recept framtaget av Mattias Hägg.

Tyckte du om detta? Dela gärna!