SKÅLa in det nya året!

Julmaten är färdigtuggad för i år och nu börjar vi väl ändå längta efter att skåla in nya tider? 2018 står i farstun och förtjänar ett värdigt välkomnande tycker vi. Oavsett hur du tänker fira så är det alltid trevligt med bubblor, med eller utan alkohol. Till dessa spritsande raringar vill vi ju tugga på något smarrigt, gärna något smarrigt som går kvickt att fixa. Kålchips hörrni! Gott, fullt med saker som gör oss alerta och snabbfixat. Dessutom kanske du har några kvistar grönkål kvar efter julbordets dekorationer, perfekt att ta till vara på. Jag hittade något så stiligt som purpurkål i grönsakdisken (den blir dessvärre inte alls lika grant lila som chips) men det funkar precis lika bra med grön. Kålen fick sen sällskap med flingsalt och torkad Espelettepeppar från våra kompisar på Söråsen.

Bubbelkål

Chips överhuvudtaget är förresten denna del av Smakabloggens absoluta favoritkombo till Champagne, om in kål så helst lättsaltade, det friterade och salta i chipsen som lättas upp av syran och bubblarna i Champagnen. Mmmmm det blir så bra! Som en liten bonus såhär i kalastider, så tipsar vi om detta recept på ärtpesto. Toppen att lägga på en crostini och servera till minglet eller framför Tv:n när du sträckkollar serier. Peston påminner i smak om en Crème ninon (du vet den gudomliga gröna ärtsoppan?), och en sådan vill vi toppa med mousserande. Så ärtpesto till bubbel = given kombo det också.

Så med detta säger vi tack för maten och tack för i år ni fina läsare, och på återseende 2018!

Kålchips

Ingredienser

 • 300 g Grön- eller purpurkål
 • 3 msk Olivolja
 • Flingsalt
 • Torkad chilipeppar, gärna från Söråsen

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 150 grader.

 2. Repa kålen från den grova mittstammen, men i stora bitar.

 3. Lägg kålen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivoljan. Gosa runt kål och olja ordentligt och sprid sen ut alla blad ordentligt.

 4. Skjuts in i ugnen i cirka 15 minuter, rör om 1-2 gånger under så  rostas bladen jämnt.

 5. När din kål är sådär härligt krispig tar  du ut den ur ugnen och strör över salt och chili. Tadaa, klart!

  Riven parmesan och en skvätt citron är också jättegott att smaksmätta med. Gå loss!

krispkål
Tyckte du om detta? Dela gärna!