Lingonpannacotta med snällfaktor

 

Andra advent och därmed två veckor kvar till självaste Julafton, börjar vi komma i lite stämning? Om du behöver hjälp på traven så finns Smaka! här som en trygg hand att hålla i för att få tips och idéer om juliga smaker. Tillhör du sidan som inte hoppar ditt högsta över den stundande högtiden så ser du istället recepten som vilka goda recept som helst som funkar för att pigga upp i decembermörkret.

Så, att kombinera goda saker och samtidigt ta vara på något som ligger i frysen och bara väntar är ju en drömkombo. I detta fall de där lingonen som du glatt plockade i någon av de skaraborgska skogarna och frös in för att använda sen… Nu är det sen och lingonen skulle älska att få skutta ner i en len och söt pannacotta tillsammans med pepparkakor. Lika lätt att göra två stycken, som att göra tjugo till en buffé. Pannacottan vill vila minst fyra timmar, så förbered dagen innan, eller ta en lång vinterpromenix under tiden.

title

Lingonpannacotta med snällfaktor

Maträtt Dessert
Portioner 6 port

Ingredienser

 • 1 påse vegegel (eller 2 st gelantinblad)
 • 4 dl vispgrädde
 • 1 dl strösocker
 • 1 st vaniljstång
 • 1,5 dl lätt tinade lingon, spara några till garnering
 • 15 st grovt krossade pepparkakor

Instruktioner

 1. Blanda grädde, socker och vegegel (vegetariskt bindemedel istället för gelantinblad) i en kastrull.  

 2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna i gräddblandningen och lägg sen i även själva stången. Vi vill ha maxad vaniljsmak!

 3. Koka upp under omrörning. Rör noga hela tiden så det inte blir klumpar.

 4. Ta upp vaniljstången, häll i lingonen (spara några till garnering) och mixa slätt med stavmixer.

 5. Sila härligheten och varva sen pannacotta och krossade pepparkakor i de skålar, formar eller glas du vill servera i. Jag brukar börja med kakor, sen smet, sen kakor, och sist ett lager smet Låt sen stelna i kylskåpet minst fyra timmar.

 6. När det är dags för servering toppar du med några lingon och lite kaksmul. Mums!

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!