Klimatsmart äppelkaka

Foto: Karl-Johan Beckman

Här kommer ett recept på en god klimatsmart äppelkaka som passar till dom allra flesta. Den är nämligen gjord utan ägg, och mjölkprodukter och är med andra ord vegansk!
Kakan är gjord på resterna efter att ha pressat egen äppeljuice på svenska äpplen och är ett alldeles utmärkt exempel på hur sortimentet på Balthazars nya café kommer att se ut. Vi tar hand om överblivna råvaror som vanligtvis hade slängts.
Det blir en härlig smak av äpplen, kardemumma och lite toner av lakrits från sockret. Kakan blir saftig av alla äpplen i botten som bildar en bra grund. Jag har gjort receptet på fri hand och därför kan proportionerna behövas justeras lite.

Klimatsmart äppelkaka


Författare Karl-Johan Beckman

Ingredienser

  • 2 kg rivna äpplen
  • 2 hela äppeln att skvia och lägga på toppen
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl farinsocker
  • 2 msk kardemumma
  • 1 dl dadlar utan kärna
  • 1,5 dl naturell rapsolja (ej kallpressad)
  • 3 msk vaniljsocker

Instruktioner

  1. Blanda det rivna urpressade äpplet (det behöver inte vara nypressat) med vaniljsockret och lägg i en ugnsfast form. Jag använde lite bakplåtspapper och olja i botten på formen.

    Blanda alla övriga ingredienser i en matberedare. Det ska bli en relativt torr fast massa som håller ihop men som ändå kan spritsas ut i spritspåse.

    Toppa det rivna äpple med massan och avsluta med arrangera lite äpplen i valfritt mönster på toppen.

    Grädda i varmluftsugn i 25 minuter på 180 grader eller 30 minuter om du inte har varmluftsugn.

    Servera gärna med ditt favorittillbehör, glass, vaniljsås eller kanske vaniljvispad creme fraiche?


Lycka till!

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!