Kökets alkemister

Alltså detta år är ju verkligen ett svampår, så är det. Både sociala medier, men framförallt skogen fullkomligt svämmar över att detta guld. Mattias skrev tidigare ett glatt inlägg om tjusningen med att få ge sig ut på svamptur, då var det Karl-Johan som härskade. Nu är det hög tid för trattisar, men vad ska vi hitta på med alla trattkantareller vi glatt plockar? Smaka! tipsar så gärna om den saken, så att du kan njuta långt efter att svampsäsongen är över.

Foto: Jessica Bergstrand

Mattias svängde ihop en vinnande smarrig kantarellsoppa på Matfestivalen 2016, det receptet hittar du här.

Foto: Mattias Hägg

Förutom den goda soppan eller en klassisk svamptoast så är det så pass fiffigt att torka dina trattisar. Det är lätt som plätten:

  • Sprid ut svampen  på ett tidnings -eller hushållspapper, ställ in dem på lägsta värme i en varmluftsugn på 50 grader. Viktigt att det icke blir varmare än så.
  • Rör om då och då, så att inte svamparna ligger för tätt.
  • Låt svampen ligga och gosa tills den är helt torr, så torr att det går att smula sönder den. Svampen trivs sen bäst att förvaras i en glasburk med tättslutande lock. 
  • När svampsuget sätter in så kan du antingen blötlägga den torkade svampen i ca 10 minuter (psst, använda även vattnet den legat i till matlagningen) eller smula ner den torkade svampen direkt i grytan. Det sistnämnda passar bäst om det är en gryta som ska puttra länge.

Men det recept jag ändå känner på sin plats att dela är syltade kantareller, en delikatess som kan hålla i minst flera månader om du förvarar dem mörkt och svalt i täta glasburkar. Så trevligt att ge bort istället för blomma och de piffar upp både höstgrytan och en grilled cheese sandwich. Detta recept är på en liter, men gör gärna på fem!

Sylatde trattkantareller med kanel

Ingredienser

  • 1 l kantareller
  • 3 dl ättikssprit, 12%
  • 5 dl råströsocker
  • 2 små kanelstänger
  • 3 st kryddnejlikor
  • 0,5 tsk vitpepparkorn
  • 1 bit ingefära, skuren i tunna strimlor

Instruktioner

  1. Rensa svampen. Blanda ättika och socker i en kastrull, låt koka upp och sjud 2-3 min tills sockret smält helt. 

  2. Skala och skiva ingefäran tunt. Blanda ner svampen, ingefäran och de andra kryddorna i lagen. Låt sjuda under lock i cirka en halvtimme, rör om lite då och då.

  3. Häll sedan kantarellern och lag på väl rengjorda burkar (det gör du lätt genom att ställa burkarn i varm ugn cirka 10 minuter) med tättslutande lock och låt dra minst en dag innan du mumsar.

  4. Förvara burkarna mörkt och svalt så håller de länge.

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!