Ölskola på repeat

För några månader sen hade Smaka! en liten ölskola med er, efter tisdagens inlägg om Skövde Ölverk tycker jag att det är på sin plats att damma av skolbänken och kolla vad kisarna bakom verket tycker är typiskt passande kombinationer. Tycker vi samma? Kolla in Smakas lilla ölskola här.

Såhär tycker Skövde Ölverk: (Som vi kunde läsa i tidigare inlägg så klappar deras hjärtan helt klart en smula hårdare för Belgiens ölkunskaper)

”Mest oväntade smakkombon fick jag på Öl och Whiskymässan i Göteborg när jag besökte Belgoklubbens monter för ett par år sedan. Det var bland det sista stoppet för kvällen och smaklökarna var rätt bedövade. Där fick jag smaka på en öl från belgiska bryggeriet Cantillon, vilket är ett av mina absoluta favoritbryggerier. Det var deras Kriek (en syrlig och spontanjäst körsbärsöl) Detta parades ihop med en chokladpralin. Tillsammans slog det vinkelvolter i munnen och skapade så mycket nya smaker ihop. Det var en riktigt mäktig och oväntad smakupplevelse.

Annars finns det så mycket gott att para ihop med öl, en Orval (en belgisk ale), några goda hårda ostar och något gott hårt bröd med salt smör är ju en succé.

En tjock fyllig stout (överjäst mörkt öl, ofta med tydliga smaker av choklad och kaffe) med en chokladig efterrätt. Men man skiter i att äta efterrätten och dricker bara stouten, för det blir för mycket men ser jävligt gott ut.

En gulaschsoppa och en pilsner i skidbacken.

En Wit eller Duvel (belgiska ale) till musslor som du kokt i samma bira, mums!

Musselkok

En Quadrupel (också belgisk bira, belgarna kan det där med att göra öl som passar till mycket) till en smakrik blå- eller grönmögelost

En burköl av sämsta kvalité efter man klippt gräset i sommarstugan en solig dag. Det finns så många grymma smakkombos och listan bara fortsätter….”

Gott och tack för bra tips säger vi, och ger oss ut på jakten efter drömgoda kombinationer.

Tyckte du om detta? Dela gärna!