En hetare vardag!

Nu när vi går mot mörkare tider så passar det ju extra bra med mustiga grytor och värmande kryddor. Igår gjorde jag ett besök hos Karin och Mats på Söråsen för att proviantera lite chili i alla dess former. Så mycket häftigt och gott som de producerar av sin egenodlade chili som finns i alla varianter, små som stora, starka som jättestarka men även milda och söta. De säljer sina produkter på REKO-ringarna runt om i Skaraborg, på marknader och så finns många av deras godsaker på Grönsakshuset i Skövde. Lite längre ner hittar ni ett recept på en kycklinggryta med lite sting i.

title

Nyskördat!

Här kan Ni läsa reportaget från Söråsens Chili som min SMAKA!-kollega gjorde ifjol.

title
title

Kycklinggryta med sting

Ingredienser

  • 500 g urbenade kycklingklubbor
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st morot, tärnad
  • 6 st vitlöksklyftor, hackade
  • 1 bit rotselleri, tärnad
  • 1 st ancho chili
  • 1 pkt bacon, strimlat
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl kycklingbuljong
  • olja
  • torkat chilipulver gärna Hot Lemon
  • salt och peppar

Instruktioner

  1. Dela kyckling i lite större bitar och stek i olja, låt det få ordentligt med färg runt om och salta och peppra. Ha gärna med skinnet så att det får ge smak, går lätt att plocka bort sen.. Ta upp kyckling och lägg i en ny gryta och ställ åt sidan. Men gör inte rent stekpannan nu utan använd det goa "kycklingfettet" att steka bacon och grönsaker i.

    Stek baconet i stekpannan tillsammans med grönsakerna, häll sedan över detta till grytan.

    Slå över vin och buljong och tillsätt den hela chilifrukten. Låt sedan detta stå och småputtra under lock i minst en timme.

    Smaka av med lite chilipulver för spetsa till det. Och skaffa gärna en burk med Hot Lemon från Söråsen. Härligt frisk med en tydlig och distinkt hetta. Ta så mycket du vågar.


title

Ancho är den torkade frukten Poblano. Ger en söt och fruktig smak av torkad frukt, kakao och kaffe.

Tyckte du om detta? Dela gärna!