Grönt är skönt…och rödkål är inte bara jul!

Igår hade jag förmånen att få vara på Green Tech Park i Skara och föreläsa inför ”odlingsbranchen”, på plats fanns det etablerade odlare som hållit i gång mååånga år, det fanns studenter och det fanns hobbyodlare som är i starten att väx(l)a upp. Som restauratör tycker jag att det är oerhört viktigt att ha ett ansikte på mina leverantörer och Kalle som kommer med mjölken ser jag ju ett par gånger i veckan, Günther, Peter med flera träffar jag ju ett otaliga gånger emellanåt när vi diskuterar kött och vad vi kan hitta på med alla fantastiska detaljer de har…ja det finns så många fler att nämna men när det kommer till grönsaker så har jag inte så många ansikten och eftersom jag vill gasa på med det lokala så såg jag chansen att kanske få träffa på ett gäng sköna typer att göra affärer med och samtidigt ge min syn på hur jag tänker när det gäller just grönsaker. Och vilken härlig eftermiddag det blev! Ett samtal om vad restaurangbranchen efterfrågar, storlek, jordmån och hur konsumenter i allmänhet tänker när de handlar sin mat. Det finns så mycket kunskap och härliga människor i vårt område som brinner för just grönsaker och odling. Vi känner oftast till köttproducenter, osttillverkare, oljeproducenter..etc.. men vet vi vilka som odlar alla våra grönsaker? Låt oss lyfta alla de som kämpar mot väder och vind men framför allt mot alla krångliga regler när det gäller centimetrar, krokighet och storlek som är avgörande om de kan hamna i en grönsaksdisk nära dig överhuvud taget. Och låt mig ge er min syn på saken.

title

Vi måste bara bli bättre på det härmed säsongstänk, man kan inte ha känslan av nyskördat hela tiden. Allt kan inte finnas hela året! Tänk den första sparrisen, eller de första jordgubbarna….eller när kantarellerna börjar ploppa upp i skog och mark. Vi måste se och uppskatta det som är bäst för stunden. Och nu går vi mot mörkare tider och då gäller det att det är påfyllt i lador och jordkällare, det är bara fantasin som sätter gränser, för det finns hur mycket gott som helst som kan varieras i all oändlighet. Vi kan pickla, syra, fermentera (om man vågar) men vi kan som sagt konservera och njuta av många godsaker hela vintern, och vissa grödor behöver man inte dra upp för de kan faktiskt stå kvar i landet för att utvecklas ytterligare. Och så som jag tänkt de senaste åren är att när de sista svenska tomaterna är slut så är de slut! Tänk att få längta till en riktigt god tomat igen och njuta av den istället för att tugga i sig en ljusröd ”tomatlookalike” som smakar allt annat än tomat. Hitta på 100 sätt att använda alla sorters kål som finns i stället, eller svartrot om du vill känna på en äkta ”fattigmansparris” som är så klurig att odla så jag har faktiskt gett upp den idén till mitt hobbyland, men som är så fantastisk att använda i alla dess former och när man vet vilken uppoffring det krävs att odla den så smakar den dubbelt så gott. Och så hett som som hängmörat kött är så borde det väl vara lika fett att använda rätt lagrade rotfrukter. Det är ju det som är vårt kök, det nordiska…vi tar influenser från världens alla hörn men låt oss aldrig glömma vårt kulinariska kulturarv, vi måste bara utveckla det så att alla dessa fantastiska grönsaker alltid har en plats på vårt bord!

title

So let me welcome you to the land of krokiga gurkor och närproducerad apelsin!

 

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!