Bullfest, bullfest…

..hela dagen! Eller i alla fall hela 4:e oktober, då är det Kanelbullens dag och vi får äta ungefär exakt hur många kanelbullar vi vill. Denna eminenta dag har firats i Sverige (och hos våra grannar i Finland) sedan 1999, och har som syfte att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Kul tradition tycker Smaka! som också tycker det är kul att vi bor i ett bördigt landskap som kan fixa just det där mjölet som behövs till bullarna. Några som kan mala på riktigt är till exempel Wästgötarna, mer om dem på fredag för idag är det, tisdagen till trots, såklart på sin plats att baka in ett kanelbullerecept signerat just Wäsgötarna och med dinkelmjöl. Hurra hurra hurra!

Bullmums

Tips från bagarn: När du bakar kanelbullar av dinkelmjöl blir degen lite lösare än med vanligt vetemjöl, därför passar det finfint att grädda bullarna i formar.

Wästgötarnas Dinkelkanelbullar

Portioner 40 bullar

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1,75 dl socker
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 18-19 dl siktat dinkelmjöl (även kallat spelt)
  • 2 msk smör
  • 1 dl socker
  • 1-2 msk mald kanel, ceylon (bäst!)

Instruktioner

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°C. 

  2. Rör ut jästen i lite av degspadet i en bunke, tillsätt resten av degspadet, salt, socker och ägg.

  3. Blanda ut bakpulvret i lite av mjölet, tillsätt det och det mesta av resterande mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. 

  4. Låt degen jäsa övertäckt i 45-60 min.

  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ur gasbubblorna från jäsningen.

  6. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, bred ut tunt med smält smör över kakan och strö på socker och kanel.

  7. Rulla ihop till en rulle ca 5 cm tjock, skär 2,5 cm tjocka bullar och lägg i pappersformar. Jäs övertäckta till knappt dubbel storlek, ca 30 min.

  8. Pensla med uppvispat ägg och strö ev på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 225-250°C i 8-10 min.

  9. Låt svalna på galler under bakduk, om du kan hålla dig.

Tyckte du om detta? Dela gärna!