Ur en annan synvinkel i ur och skur!

Mitt namn är Karl-Johan Beckman och jag är nybliven svensk mästare i matlagning utomhus. Förutom att tävla så jobbar jag med och på restaurang och har gjort det i över 15 år…o jag stormtrivs med mitt yrkesval även fast det ibland känns som ett konstigt val.

Ni som läser detta skall i mitt allra första blogginlägg här på SMAKA! få läsa om hur det gick till när jag o mitt lag tävlade under Sweden outdoor festival och dom överraskningar som dagen bjöd på! Så luta er tillbaks för här kommer dagen ur en annan synvinkel

…Jag hade gått o funderat om man skulle delta på Sm i utomhusmatlagning, var faktiskt inne på att anmäla mig redan 2016 men då blev det inget för att jag hade säkert massor av mycket viktigare saker för migJ Som tur var så bestämde jag mig för att anmäla ett lag till årets tävling 2017. Min tanke var att jag, min bror och min svåger skulle hitta på något riktigt kul ihop och göra något tillsammans. Jag taggade bägge två i olika inlägg på nätet för att hålla dom uppdaterade. Sagt och gjort så anmälde vi oss till tävlingen, där vi tog det pretentiösa namnet ”team family”, fyndigt va?:)

Vem är då min bror och svåger? Jo, min bror heter Erik och är bördig ifrån Skövde, han har faktiskt gått på Kavelbrogymnasiet. Numera är Erik en uppskattad kock och krögare på restaurang ”Sjön” i Jönköping, som han köpte av Tommy Myllymäki som Erik jobbat mycket tillsammans med. Erik var faktiskt med o kom 3:a i Bocuse d´or 2015 med Sverige. Min svåger heter Andreas Lidenfors och är bördig ifrån Tibro, Andreas har lång erfarenhet ifrån restaurangbranschen där han jobbat som köksmästare på flera krogar, numera driver han fastighetsförmedling på västkusten.

Efter månader av väntan så närmade sig dagen då vi skulle tävla. Vi förberedde oss genom att planera och skriva ihop ett recept. Tävlingen är nämligen uppbyggd på det viset att alla deltagare får i förväg reda på vilka råvaror som man skall laga en 3 rätters meny utifrån. Vi träffades dagen före tävlingen och hade innan gjort en grov plan över menyn, kvällen innan tävlingen blev det inte många timmars sömn utan vi vände o vred på menyn flera gånger för att anpassa det till tävlingen. Det som är viktigt att ha med sig när man ska tävla är att hitta en nivå som man klarar av men samtidigt håller tillräcklig klass för att man ska vara nöjd, för övrigt så skall menyn i sm i utomhusmatlagning vara görbar i utemiljö, det vill säga inga elektriska maskiner eller handverktyg som anses vara för otympliga att ta med ut i skog o mark.

Lördagen den 16 september 12.30 så startade team family som sista tävlande lag. Vi hade samlats tidigt på morgonen uppe på berget Billingen, dagen startade med klarblå himmel och frisk luft, som klippt och skuret för utomhusaktiviteter trodde nog alla! Medans dom andra lagen startade med 15 minuters mellanrum så kunde vi i lugn o ro gå runt o kika på alla råvaror o smaka för att kunna göra nån sista ändring om vi tyckte att det behövdes. Ett äpple kan ju faktiskt vara både bra o opassande att använda till matlagning och med dom tankarna så spikade vi menyn ca 1 timme före start.

Foto: Mårten Bergkvist
Foto: Mårten Bergkvist
Foto: Mårten Bergkvist

Klockan blev 12.30 och vi fick klartecken att starta tävlingen, Andreas hade ansvar för att elda och få igång det, jag o min bror hämtade råvaror och började förbereda gös och kyckling. Det kändes bra att vara igång och spänningen släppte. Under dom 3 timmar som man har på sig så kan det hända mycket, elden skall skötas, disk ska diskas samtidigt som man övervakas av domare som kontrollerar att man har ett tekniskt kunnande och man sköter hygien och håller rent o snyggt, man får även betyg för hållbarhet och det tolkar jag som att man använder så mycket som möjligt av dom råvaror man använder och att man minskar på protein och använder mycket grönsaker i menyn. Men det får vi gå in på mer till nästa blogginlägg då jag skriver receptet och tillvägagångssätt.

Allt eftersom fler o fler lag gick i mål så kände man att spänningen återigen steg. Som ett brev på posten så kände jag en droppe vattenpå min axel o förstod att det fina vädret inte skulle hålla i! Det gick från klarblå himmel till hällregn och hagel på 20 minuter, det enda man tänkte på var att skydda all mat från vädret. Trots ihållande regn o hagel och med god hjälp av familjemedlemmar så lyckades vi under våra sista 45minuter få ordning på allt o kunde presentera vår meny för juryn som huttrade lika mycket som vi och var nog glada att allt var klart.

Foto: Mårten Bergkvist
Foto: Mårten Bergkvist

En lättnad kändes genom kroppen när regnet avtog o vi kunde börja samla ihop våra redskap o börja diska. När vi lämnat ifrån oss maten till juryn så infann sig ett välbehag o man kunde faktiskt njuta. Vi knöt näven och kunde säga till varann att vi löste det även fast vi hade allra sämst förutsättningar, vi som trodde när dagen startade att vi fick bästa starttid.

Nu har ni nog som läser detta förstått eller redan hört om vår SEGER i utomhusmatlagning men för er som inte vet så kan jag, min bror o svåger numera titulera oss som svenska mästare i utomhusmatlagning.

Foto: Mårten Bergkvist
Foto: Mårten Bergkvist

Tack för att ni läst och hoppas jag fångade ert intresse!

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!