När det är svart är det klart!

Imorgon smäller det! Och förberedelserna inför helgens event är stora, vid min tillsyn idag så hade de första råvarorna börjat trilla in så jag nöp ett gäng goa grönsaker för att svänga ihop en trevlig rätt med hel bakad spetskål som jag serverar med en brynt smörcrème och lite hyvlade äpplen. En enkel men högst ljuvlig måltid. Som rubriken säger, ”När det är svart är det klart”, och då måste man läsa snabbt och uttala sista ordet med ett snabbt A 😉 Busenkelt, in med ett kålhuvud i ugnen så sköter det sig självt en bra stund. Blir riktigt gött med det brynta smöret som här kommer i en krämigare form och med smak av äppelmust. Som kronan på verket toppar jag det hela med tunnt hyvlade äppelskivor som har fått ligga och dra till sig i verjus en stund. Verjus? Det är en äppelkartjuice som är frisk och syrlig med en tydlig äppelsmak, istället för citron tänker jag. För den här helgen sjunger vi det närproducerades lov, salt och peppar är det enda utsocknes som används, och det dröjer nog innan vi hittar en producent på det häromkring!

title
]

Det här med brynt smör är ju såå gott, detta gör du enkelt i en kastrull på hög värme under vispning tills den får den där goa nötiga doften, ja nästan kolasåsliknande doft och så ska den givetvis få en gyllenbrun färg. Men glöm inte att vispa bara så att det inte bränns och strunta i en termometer, det är klart när det luktar som bäst!

Är man nu lite militantisk av sig och vägrar äta nåt utan kött så kan man ju med fördel servera lite knaperstekt bacon till eller som ett tillbehör till en bit stekt gös som för övrigt är en av helgens råvaror och då kan man skippa potatisen till.

title

Ugnsbakad spetskål med brynt smörcrème och äpple

Här är receptet beräknat för två personer men använder man det som ett tillbehör till kött eller fisk så kan man räkna att det räcker till fyra personer

Författare Mattias Hägg

Ingredienser

 • 1 st spetskålhuvud
 • 3 msk äppelmust
 • 1 st ägg
 • 150 g smör
 • 1 st äpple, svenskt och i säsong gärna så syrligt som möjligt
 • salt
 • verjus, äppelkartjuice Bramleys / Kålland

Instruktioner

 1. In med det hela kålhuvudet i ugnen, tar ca 1.5-2 timmar beroende på ugn. När det är klart skall det vara mjukt rätt igenom. Ta bort de förkolnade bladen och dela på mitten, roten är helt ljuvlig och skall inte skäras bort.

  Bryn smöret och låt svalna en stund. Mixa ägg och äppeljuice i en mixer och häll sedan i det brynta smöret försiktigt tills en krämig konsistens uppnås. Smaka av med salt.

  Hyvla äpplet så tunt det går och låt det ligga i verjus en stund.

  Arrangera på tallrik och njut av en god måltid!

Tyckte du om detta? Dela gärna!