Gnocchi Gnocchi Gnocchi

Säg Hej till pastans matiga kusin! Här kommer ett recept på gnocchi som är en pastavariant med potatis som bas. Den är helt underbar rätt upp och ner som en måltid med god tomatsås som den får simma omkring i eller som ett tillbehör till kött eller fisk. I det här fallet väljer jag att blanda upp den med mycket stekt svamp. Jag har den här veckan ätit ”svampgnocchin” till en smörstekt torskrygg med hyvlade betor som jag picklade och en mustig skaldjursås. Det är sååå gott och just nu är det ju svamp som gäller men man kan variera hur mycket som helst och hur man vill, tänk en gnocchi med den första sparrisen  på våren, hur gött kan det inte bli!? Det är ju dock ett tag kvar till primörtider….. Hur som helst, prova gärna att göra egna gnocchis för även om det finns färdiga att köpa så är det faktiskt busenkelt att göra det själv och snabbt går det också.

 

title

Svampgnocchi

Ingredienser

 • 600 g potatis av mjölig sort
 • 1 st ägg
 • 4-5 dl vetemjöl
 • 1/2 msk salt
 • 300 g blandad svamp
 • 1 st gul lö fint hackad
 • 2 st vitlöksklyftor fint hackade
 • kallpressad rapsolja
 • salt

Instruktioner

 1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt potatisen svalna och pressa potatisen med en potatispress. Blanda ner ägget och fortsätt med mjölet. Salta och blanda runt noggrant.

  Rulla sedan gnocchidegen till små bollar. Rulla och tryck sedan till varje gnocchi mot en gaffel så blir det ett fint mönster på varje.

  Fräs lök och svamp i olja tills svampen fått fin färg.

  Koka upp saltat vatten i en rymlig kastrull. Lägg ner all gnocchi, skaka till kastrullen så att de inte fastnar i botten. När de kommer upp till ytan är de klara att äta och vänds ner i svampfräset. OBS! Detta skall göras strax innan servering. Kom ihåg! -Det är bättre att gästerna får vänta på maten än att maten får vänta på gästerna!

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!