Tacos på skaraborgska eller Skinnatrôt-taco.

Men precis så, tacos på skaraborgska eller Skinnatrôt-taco var alltså precis vad Smaka! svängde i hop för precis en vecka sen på Saluhallens scen. Det är rätt och slätt det bästa av två världar, tacos och grynkorv. Hurdå? Tänk bort traditionell tacosmak som koriander, vitlök och spiskummin och tänk likaså bort kokt grynkorv med rotmos. Istället tar vi efter sättet att äta tacos  på och smakerna i grynkorv med rotmos men på nytt sätt, tadaa så har vi en grynkorvstaco. (Eller Skinnatrôt-taco, förklaringen till det hittar du här.) Det är bara själva färsen i korven vi använder, och steker i stället för att koka. Färsen får sen gosa med en smakrik ost, tunt skivad picklad kålrot, Värsåstzatziki (morotstzatzki på yoghurt från Värsås), äppelsalsa med havtorn och toppa med picklade senapsfrön. Hela härligheten serveras i ett krispigt spetskålsblad. Vi hade förmånen att få använda grynkorv från Lilla Spännefalla, grönsaker från Karleby Handelsträdgård, chili från Sörsåsen och yoghurt från Esbjörnstorps Gårdsjölk. Taco bock för den lyxen!

P. s De picklade senapsfröna gör du bäst dagen innan, bara att göra en 123-lag (se recept nedan) och låta fröna vila i den till nästa dag.

title

Skinnatrôt-taco

Jag väljer att inte skriva mängd, gå lite på känsla!

Ingredienser

 • 1 st grynkorv, bara färsen.
 • kålrot
 • äpplen, syrlig sort
 • havtorn
 • färsk chili av valfri sort, ej för het
 • senapsfrön
 • spetskålsblad
 • morot, riven
 • naturell yoghurt, arunnen
 • flytande honung (gärna med chili, finns hos Söråsen)
 • smakrik ost
 • vatten
 • ättka
 • socker
 • salt & peppar

Instruktioner

 1. Börja med att svänga i hop en 123-lag, alltså en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Rör så att sockret smälter. Skiva kålroten tunt, gärna på en mandolin, lägg i en skål och häll över lagen.

 2. Låt yoghurten rinna av, enklast genom ett kaffefilter.

 3. Mixa havtornen och sila. Finhacka äpplena och chilin. (vi använde Hot Lemon och Amarillo) blanda äpplen och chili med havtonsjuicen och smaka av med salt. Har du inte tillgång till havtorn så funkar lime, även om det inte är så skaraborgskt.

 4. Skär osten i stavar.

 5. Riv morötterna till tzatsikin, blanda med den avrunna yoghurten och smaksätt med honung, salt och peppar.

 6. Plocka bladen från spetskålshuvdet. Tips från Paul Svenssons mormor: Om det är svårt att lossa bladen, gör det under rinnande ljummet vatten.

 7. Fräs grynkorvsfärsen i upphettad panna, ingen kryddning behövs.

 8. Fyll sedan kålbladen med ost, färs, kålrot, salsa och tzatziki. Toppa med senapsfrön. Gôtt!

 

 

Tyckte du om detta? Dela gärna!