Spara sommaren på en burk!

Gurkburk är inte bara en klassisk anfallskombination i handboll och även ifall vi befinner oss i ”Handbollsland” så ska detta inlägg handla om hur du enkelt sparar en bit av sommaren för att njuta av lite senare. Just nu skördas det mängder av gurka så passa på att köpa in ett gäng och lägg in så mycket du kan få plats med hemma för risken är att det tar slut fortare än du anar. Nedan kommer ett recept på inlagd gurka. Men jag vill också tipsa om en saltad variant som går fort att göra, använd gärna Västeråsgurka, denna krispiga lilla godbit. Koka upp en liter saltvatten så att saltet löser sig och låt det sen svalna, det skall vara saltare än en västkustkyss. Tvätta ett kg gurka ordentligt och lägg i en skål/form, lägg i 10 dillkronor och häll över saltlagen. Låt stå ett dygn så har du en smarrig saltgurka till frukostfrallan!

Nu dansar Herr Gurka…

title

 

Inlagd gurka

Ingredienser

 • 1 kg gurka
 • 1 msk hel svartpeppar
 • 1 msk hel vitpeppar
 • 2 msk gula senapsfrön
 • 5 cm chili, fint hackad
 • 1 st röd lök, fint hackad
 • 10 st dillkronor
 • 2 dl ättika
 • 4 dl socker
 • 6 dl vatten
 • 1 msk salt

Receptanteckning

 1. Koka upp ättika, socker, vatten, salt, peppar och senapsfrön till lagen.
 2. Tvätta gurkorna noga.
 3. Skiva gurkorna, lägg i en burk och varva med dill, chili och lök.
 4. Slå över lagen och låt svalna, sätt på ett lock.
 5. Förvaras sedan i kylskåp, vänta gärna några dar med provsmakningen så att anrättningen hinner mogna.

Lycka till!

Tyckte du om detta? Dela gärna!