Go Cajun

Kräftsäsongen har inte ens börjat på allvar med sina kulörta lampor, tokiga hattar och fulla månar, men jag tycker ändå att det är på sin plats med ett recept som fungerar lika bra nu som i den kallaste midvinter. Det kan ju hända att du har den mesta av fisketur i år och kan bunkra upp i frysen att plocka fram i november. Så, tänk bortom dill och porterkokta augustikräftor en liten stund (även om det är en svårslagen delikatess och som absolut helt ska uteslutas) och låt kräftorna hetta i en cajungryta! En perfekt festrätt som traditionsenligt serveras direkt på ett tidningspappersinklätt bord. Ät sörpla och njut för att sedan samla in skalresterna i tidningspappret. Ingen disk!

title
Camilla Åhlin

Såhär går det till:

Cajunkräftor

Författare Camilla Åhlin

Ingredienser

 • 1 kg kokta kräftor (tinade)
 • 2,5 lit vatten
 • 3 st vitlöksklyftor
 • 5 st små gula lökar
 • 8 st potatisar av fast sort
 • 3 st majskolvar
 • 1 liten färsk chili av valfri sort, habanero är fint t ex.
 • 2 tsk cajun/creolekrydda om du råkar ha det, t ex Chachere's
 • 2 tsk cayennepeppar
 • 1 tsk starkt paprikapulver
 • 1 tsk milt paprikapulver
 • 5 st lagerblad
 • 1 tsk svartpeppar, mald
 • 1 msk salt
 • 1 msk rapsolja
 • Tabasco, eller annan smarrig chilisås efter tycke och smak

Instruktioner

 1. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Finstrimla chilin. Skär lökarna i stora klyftor. Skär majskolvarna i tre delar och skala eller tvätta potatisen noga.

 2. Hetta upp oljan, och fräs vitlök, chili och lökklyftorna snabbt tillsammans med kryddorna i en stor kastrull/gryta.

 3. Lägg i potatis och majs och tillsätt vattnet. (Kräftorna får vänta på sin tur.)

 4. Koka upp och låt koka i 20 minuter eller tills potatisen börjar mjukna. Smaka av, och krydda eventuellt ytterligare om det inte känns splenid. Ta bort kastrullen från värmen och vänd snällt ner kräftorna, så att de blir ljumna.

 5. Servera antingen i kastrullen, på ett stiligt stort fat eller häll rätt & slätt ut dem på ett tidningspappersinklätt bord. Låt dock så mycket som möjligt av buljongen vara med vid servering. Ät pronto!

Camilla Åhlin
Tyckte du om detta? Dela gärna!