Allt är inte filé som glimmar!

Filé, entrecôte och ädla detaljer i all ära men det kan vi ju inte äta var dag. Det finns så mycket mer intressanta detaljer att laga mat på. Vid mitt senaste besök på Lilla Spännefalla så köpte jag med mig en härlig skiva lammstek, sågad tvärsöver med benet kvar. Jag kunde heller inte låta bli att pröva borgmästarbiten, en spännande bit som jag inte har sett tidigare, ungefär som ryggbiff men betydligt magrare, det är tydligen en gammal tysk tradition att ge denna bit till borgmästaren, det finns också en prästens bit. Jag vill samtidigt passa på att ge ett riktigt bra snabbmatstips. Tag en valfri färskkorv, sprätta upp och stek innehållet tillsammans med lök, vitlök, lite tomater och en skvätt grädde. Värsta snabba och godaste pastasåsen!

 

title
title

 

Lammstek

Ingredienser

 • 1 styck tjock skiva lammstek med ben 500 g
 • 3 msk kallpressad rapsolja
 • 1 st gul lök, finhackad
 • 6 st vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
 • 1 st morot, finhackad
 • 1 st stor tomat, finhackad
 • 3 msk chilisås
 • 3 dl rödvin, kan givetvis bytas ut mot valfritt substitut
 • Ett gäng kvistar av timjan och oregano
 • salt och peppar

Instruktioner

 1. Fräs lök, vitlök och morötter mjuka i oljan. tillsätt tomaten, chilisåsen och rödvinet. Låt puttra ihop en stund

  Tillsätt repade blad av timjan och oregano och dra av pannan från värmen.

  Grilla eller stek lammet ett par minuter på var sida, salta och peppra. Brässera sedan klart köttbiten i såsen på svag värme under lock. för bästa resultat använd en termometer. Jag gillar min stek lite rosa så vid 58 graders innertemperatur tycker jag att den är perfekt! tar ungefär 15 minuter.

Tyckte du om detta? Dela gärna!