Lökigt eller Allium ursinum som Linné hade sagt.

Denna årstid ligger det som en lyxig doftmatta över Kinnekulle, som en blandning av gräslök, vår och vitlök. Vad är det som doftar så gott att vi vill springa vårat snabbaste och hämta hem från skogen? Ramslök såklart! Denna vildvuxna delikatess som vi belönats med i den Skaraborgska floran växer och frodas från runt april till juni och trivs bäst i skuggig, fuktig lövskog. Så både Kinnekulle och Billingen är ju perfekt. Förutom här så växer ramslöken från Skåne till Uppland, högre upp är den inte så sugen på att bo.

Foto: Niclas Silverstrand
Foto: Monika Manowska
Foto: Niclas Silverstrand

De färska vackert gröna bladen med sina långa skaft förlorar ganska snabbt sin smak vid upphettning, så vill du svänga ihop en drömgod ramslökssoppa gör du löken mest rättvisa om du tillsätter den på slutet. Men i kalla såser, pesto eller gremolata så är det bara att gå loss direkt. Den rara lilla löken är inte så sugen på att bli torkad, så vill du bunkra lök för att muntra upp en grå novemberdag så gör du bäst i att frysa in den. Du kan odla ramslök själv, men det är ganska trixigt att hitta lökar att sätta. Vill du inte ge dig ut på en löksafari så kikar du med till exempel Grönsakshuset om de har ramslök hemma, eller kan ta hem. Likaså kan du nästan välja och vraka på ramslöksbaserade rätter runt om på Skaraborgs restauranger just nu, flera av de har öppet under Kinnekullerundan nu till helgen. Skynda ut och njut!

P.s Om du råkar vara i Blekinge och får syn på ramslök i skogen, låt stå! Den är fridlyst där minsann.

Tyckte du om detta? Dela gärna!